Legume

# planta mazare # mazare gradina #mazare #legume

Cand si cum sa plantezi mazarea in gradina

Se spune ca mazarea trebuie plantata imediat ce se poate lucra pamantul. Astfel, in unele zone, plantarea se face in martie, dar sunt si zone in care se poate planta in februarie sau chiar ianuarie.

Cand se planteaza mazarea

Mazarea de gradina este o cultura de sezon rece care nu suporta caldura si umiditatea verii, dar suporta ingheturile usoare. Din acest motiv, semintele de mazare se planteaza foarte devreme, iarna sau primavara, de indata ce terenul poate fi lucrat.

Pentru o idee generala despre cand sa plantezi mazarea poti consulta calendarul de plantare al gradinarului.

Cu toate acestea, o regula generale este: oriunde ai locui, planteaza mazarea de indata ce poti poti intoduce degetul in sol. Mazarea este o cultura care are nevoie de temperaturi scazute pentru a da recolte bune. Cu cat este plantata mai devreme, cu atat va fi mai bine. Mai mult, plantand-o devereme, ai sansa sa prinda si o ninsoare, ceea ce ar fi minunat pentru recolta ta de mazare.

Temperatura din sol este si ea importanta. La o adancime de doi centimetri, aceasta este de 10 grade Celsius. Mazarea este prima cultura pe care o poti planta direct afara, din seminte, si va germina in sol la 4 grade Celsius. Planatera timpurie face ca mazarea sa fie frageda si sa nu putrezeasca, garantand culturi fragede si gustoase.

In cazul in care vei intarzia plantarea mazarii, recolta nu va fi una buna, boabele fiind tari si foarte uscate.

Nu uita - daca ninge dupa ce ai plantat mazarea, este foarte bine! Ba chiar este de dorit!

Mazarea are nevoie de ingrasamantul saracului

Ingrasamantul saracului este urina de provenienta animala. Zapada care se topeste absoarbe amoniacul din aer. Acesta se descompune pe masura ce soarele topeste zapada, eliberand totodata o cantitate mica de acid azotic in sol. Taranii francezi considerau ca ninsorile de primavara sunt benefice pentru acoperirea gunoiul de grajd.

Exact la fel ca toate leguminoasele, mazarea isi poate lua azotul direct din aer, dar si din sol, datorita bacteriilor care fixeaza azotul in sol. In loc sa feritilizezi, incearca sa umezesti semintele si sa le rostogolesti intr-un inoculant de leguminoase sub forma de pudra, inainte de a le planta. In acest fel dai o mana de ajutor bacteriilor din sol.

Cum se pregatesc semintele de mazare inainte de plantare

Inmoaie semnitele de mazarea peste noapte inainte de plantare. In acest fel le stimulezi germinarea. Indiferent de soiul de mazare pe care alegi sa il plantezi, mazare comestibila sau mazare traditionala, planteaza-le pentru a se maturiza inainte de venirea caldurii. In acest fel te asiguri ca vei avea o recolta de mazare dulce si frageda.

Cum se planteaza mazarea

Semintele de mazare se planteaza in plin soare. In acest fel te asiguri ca recolta va avea aroma si un continut maxim de zahar. Odata ce plantele sunt bine stabilite, mulceste solul de la baza pentru a ajuta la mentinerea temperaturilor scazute si la prelungirea recoltei. Dupa cateva zile dupa plantare, adauga o cantitate mica din ingrasamantul saracului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare