Legume

# mazare gradina # plantare mazare #mazare

Cand si cum se planteaza mazarea in gradina

Mazarea proaspata din gradina este una dintre legumele preferate ale romanilor. Mazarea este una dintre primele legume care apar si, in plus, este foarte usor de crescut.

Mazarea este una dintre primele culturi pe care le plantam primavara. Aceastra poate fi plantata imediat ce terenul poate fi lucrat, imediat dupa dezghet, chiar daca exista riscul ca zapada sa cada din nou dupa plantare.

Cum se planteaza mazarea?

Mazarea este una dintre legumele cel mai usor de crescut. Mazarea se planteaza din seminte, care sunt, de fapt, boabe de mazare uscata. Aceasta poate fi cultiva incepand cu ultima jumatate a lunii martie, pana la mijlocul lunii aprilie.

Mazarea este o recolta de vreme rece pe care o poti planta fara probleme imediat ce solul se dezgheata. Plantele vor germina si vor iesi din sol atunci cand temperatura aerului si a solului se incadreaza intre 7 si 18°C. Daca insamantarea se face cand temepraturile depasesc aceste valori cultura de mazare va avea rezultate slabe de germinare. Mai mult, odata ce temperaturile cresc si se apropie tot mai mult de lunile caniculare de vara, mazarea nu va mai produce pastai.

Fa un sant de aproximativ 3-4 cm adancime, asaza semintele de mazare in sant la aproximativ 3-4 cm distanta. Pe masura ce plantele cresc, rareste randurile la 7-10 cm distanta intre plante, pentru a avea suficient spatiu sa se dezvolte.

Pentru a creste corespunzator, mazarea are nevoie de udari frecvente. De aceea, udarea constanta, in primele doua saptamani de la plantare, este critica pentru dezvoltarea plantelor. Pentru a germina mai rapid poti chiar sa inmoi semintele de mazare intr-un castron de apa cu o noapte inainte de plantare.

Pentru ca mazarea sa se dezvolte corespunzator este indicat sa-i oferi un suport de sprijin. Pune cate un arac sau o scaricica pentru fiecare planta, pentru ca aceasta sa aiba un suport de crestere. Pe masura ce creste, va avea nevoie de legari. Chiar si mazarea pitica se dezvolta mai bine cu putin sprijin.

Este indicat sa instalezi suportul de crestere in momentul plantarii, pentru a nu afecta apoi radacina plantei. In plus, mazarea are un ritm de crestere alert si nu va dura mult pana in momentul in care va avea nevoie de suportul de sprijin.

Cum se culege mazarea

Pastaile de mazare pot fi culese pentru a fi folosite intregi, inainte ca boabele sa se formeze. In schimb, daca vrei sa folosesti mazarea pentru boabe, culege-o in momentul in care boabele ajung la maturitate. Acest lucru poate fi observat cu usurinta, deoarece pastaile vor deveni rotunde. Ai grija insa! Nu lasa pastaile sa se ingalbeneasca, deoarece mazarea nu va mai putea fi folosita pentru a o consuma.

Pentru a culege mazarea, rupe cu grija pastaile. Va trebui sa folosesti doua maini, deoarece planta este fragila si in momentul ruperii unei pastai se poate rupe o bucata mai mare de planta. Rupe delicat mazarea pentru a-i permite plantei sa produca in continuare pastai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului