Legume

#plantare legume gradina #legume gradina #plantare legume

Ce legume poti planta in gradina in luna iunie

Luna iunie este o luna plina pentru gradinari. Este o perioada in care trebuie sa aiba intretina legumele deja plantate, sa culeaga recoltele care sunt gata, dar si sa planteze noi legume. Iata care sunt legumele pe care le poti planta in luna iunie in gradina.

Varza

Varza, atat cea simpla, cat si varza vreata, poate fi plantata pe tot parcursul lunii iunie. Varza este usor de ingrijit. Trebuie doar sa o uzi permanent, in special in zilele secetoase de vara, si sa te asiguri ca buruienile nu isi fac loc printre randuri. Astfel, dupa mijlocul lunii august te vei putea bucura de o recolta bogata de varza.

Gulii

Guliile sunt inrudite cu varza si broccoli. Ca si varza, guliile pot fi plantate pe tot parcursul lunii iunie pentru a te bucura de o recolta bogata la inceputul toamnei. Guliile au nevoie de locuri insorite, asadar nu le planta in locuri umbroase din gradina. De asemenea, ai grija sa uzi constant guliile, deoarece au nevoie de un sol in permanent umed.

Fasole verde

Fasolea verde poate fi plantata pe tot parcursul lunii iunie. Aceasta planta iubeste caldura si nu are nevoie de ingrijiri speciale. Doar in perioadele secetoase este necesar sa o uzi din cand in cand pentru ca plantele sa nu se usuce.

Mazare

Mazarea poate fi cultivata incepand cu mijlocul lunii iunie, pana la finalul acesteia, pentru a te bucura de mazare proaspata in toamna. Tine cont ca mazarea iubeste locurile insorite si solurile bine afanate. Nu uita sa uzi mazarea periodic si, incepand din luna septembrie, te poti bucura de prima recolta de mazare de toamna.

Sfecla rosie

Pe parcursul lunii iunie, poti planta si sfecla rosie. Aceata se devolta rapid. La finalul lunii iulie te poti bucura deja de prima recolta. Pana in septembrie insa, sfecla va creste mult mai mare si te vei putea bucura de o cultura bogata.

Morcov

Cultiva morcovul intr-un sol bine drentat, usor nisipos. Asigura-te ca intre plante este un spatiu de minim 3-5 cm pentru a avea suficient loc unde sa se dezvolte. Curata periodic bucurienile si nu uita sa uzi morcovii in perioadele secetoase, iar la toamna te vei bucura de cea mai productiva recolta de morcovi.

Cartofi pentru recolta de toamna

Daca vrei sa te bcuri de cartofi noi in toamna, cultiva cartofii spre finalul lunii iunie. Te vei putea bucura de cartofi noi incepand din luna septembrie.

Porumb dulce

Daca vrei sa te bucuri de porumbul dulce, pentru consum propriu, poti planta in gradina cateva fire. Pentru a se dezvolta corespunzator solul trebuie sa fie bine fertilizat. Porumbul poate creste foarte bine atat in perioade secetoase cat si in perioada ploioase. Trebuie dora sa il sapi din cand in cand pentru a te asigura ca buruienile nu consuma substantele nutritive din sol, lasand porumbul fara nutrienti.

Marar

Aceasta planta aromatica, folosita atat de des in preparatele culinare nu trebuie sa-ti  lipseasca din gradina. Tine cont insa ca mararul trebuie plantat in locuri insorite ale gradinii. Penru a se dezvolta armonios, acesta are nevoie de un sol fertilizat. In perioadele secetoase asigura-te ca il vei uda, in caz contrar este posibil ca acesta sa se usuce. 

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului