Legume

#rotatie culturi agricole #culturi agricole

Ce trebuie sa stii despre rotatiile culturilor agricole

Rotatia culturilor agricole este o tehnica la care fermierii apeleaza de sute de ani, pentru ca este una din cele mai eficiente metode de a preveni aparitia daunatorilor si a unor boli in culturile nou infiintate. Explicatia este simpla: fiecare planta este gazda pentru anumite categorii de daunatori, iar dupa recoltare, acestia raman in sol. Pot sa reziste in timpul sezonului rece, iar daca pe acelasi teren se va infiinta o cultura similara celei din sezonul anterior, plantele vor fi atacate din primele faze vegetative.

Astfel, pagubele vor fi mai mari, iar daca se continua in acelasi ritm si in anii urmatori, se ajunge in final la imposibilitatea de a mai obtine recolta de pe terenul respectiv.

Iata care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti, pentru o rotatie corecta a culturilor agricole.

Igienizeaza terenul dupa recoltare

Chiar daca respecti regula rotatiei culturilor, nu vei fi scutit de probleme daca vei lasa in camp resturile vegetale ramase de la recolta anterioara. Aceste resturi sunt purtatoare de bacterii, ciuperci si diferite insecte, care trebuie inlaturate inainte de a infiinta o noua cultura. Astfel, resturile ramase toamna dupa recoltare trebuie adunate si distruse prin ardere, iar infiintarea noii culturi nu se face inainte ca terenul sa fie igienizat complet.

Nu cultiva soiuri inrudite doi ani consecutiv

Pentru ca rotatia culturilor sa aiba efectul scontat, trebuie evitata cultivarea doi ani la rand a unor plante din soiuri inrudite, deoarece sunt afectate de aceiasi daunatori si de aceleasi boli. Astfel, daca vei cultiva soiuri inrudite, efectul va fi la fel ca si cand ai fi cultivat aceeasi planta.

De asemenea, trebuie sa te asiguri ca noua cultura, chiar daca nu este inrudita cu soiul cultivat anterior, nu este preferata ca gazda pentru aceeasi categorie de boli si daunatori.

Foloseste erbicide si ingrasaminte

Pe langa boli si daunatori, culturile sunt afectate si de buruieni, specifice fiecarui soi in parte. Cea mai eficienta solutie de combatere a acestora este folosirea de erbicide, insa trebuie avut in vedere ca aceste substante au un grad de remanenta si persistenta in sol, putand deveni toxice pentru culturile din sezonul urmator.

De asemenea, pentru a stimula dezvoltarea recoltei, va trebui sa folosesti ingrasamintele potrivite. Fiecarei culturi ii este util un anumit sortiment si o anumita cantitate. Din fericire, o parte din efectul ingrasamintelor aplicate unei culturi se pastreaza si pentru culturile postmergatoare, astfel ca ulterior va fi nevoie de o cantitate mai mica de ingrasamant. In acest sens, poti folosi ingrasamant foliar de la Plantmaster, care este bine tolerat de mai multe tipuri de culturi.

Reguli pentru o rotatie corecta a culturilor

Cu cat un sistem de rotatie este mai complex, folosindu-se cat mai multe culturi si tinandu-se cont de cat mai multe aspecte, cu atat va fi mai eficient. Pentru ca aceasta tehnica sa dea rezultate cat mai bune, este nevoie sa folosesti cel putin 3-4 sau chiar 5 culturi.

Specialistii incurajeaza folosirea unui numar cat mai mare de culturi pe o suprafata de teren, pentru ca in acest mod efectele sunt mai bune asupra recoltei, dar si a calitatii solului.

Cultivarea unei singure plante pe acelasi teren, mai multi ani la rand, se numeste monocultura. Opiniile sunt diferite in privinta acestei tehnici, existand voci care sustin ca prezinta anumite avantaje, insa cercetarile au dovedit ca beneficiile nu sunt pe masura problemelor ce deriva de aici.

Monocultura duce la aparitia fenomenului de oboseala a solului, la epuizarea resurselor de apa si a elementelor nutritive, favorizand si eroziunea solului. Nu in ultimul rand, in monocultura se inmultesc intr-un ritm mult mai rapid bacteriile si ciupercile care provoaca boli, dar si insectele si buruienile.

Prin urmare daca doresti sa obtii o recolta buna si sa nu ai probleme cu buruienile si daunatorii, nu ezita sa pui in aplicare tehnica de rotatie a culturilor, iar pentru rezultate excelente, trebuie sa incluzi in rotatie cat mai multe soiuri.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare