Legume

# plantare cartofi gradina # plantare cartofi #cartofi dulci #gradina #cartofi

Cum sa cresti cartofii dulci in gradina! Tot ce trebuie sa stii

Cartofii dulci sunt unul dintre cele mai sanatoase alimente. Ei sunt o sursa buna de fibre, sunt bogati in vitaminele E si C si contin beta-caroten. Cartofii ajuta la prevenirea bolilor de inima, mentinerea unei vederi bune si stimuleaza sistemul imunitar.

Cultivarea cartofilor dulci acasa nu este un proces dificil, dar necesita atentie. Haideti sa vedem ce trebuie sa stiti pentru cultivarea cartofilor dulci.

Alegerea soiului

Inainte de a planta cartofii dulci ar trebui sa va informati despre cele 16 soiuri si sa decideti care dintre ele este cel mai avantajos pentru dumneavoastra.

Cel mai popular soi de cartof dulce este “bijuteria” care are miezul portocaliu si coaja vinetie. Cu toate acestea, merita incercate si alte soiuri. Un alt soi utilizat pe scara larga este Beauregard, un soi de cartofi cu coaja rosie, ideali pentru coacere, prajire sau fierbere.

Locul de plantare

Nu va faceti griji pentru locatie. Cartofii dulci prospera intr-o gradina insorita de legume, dar se pot planta si in alte locuri cum ar fi un recipient sau un ghiveci. Daca decideti sa plantati cartofi dulci pe o terasa, veti fi rasplatit cu frunze, dar si cu radacini. Cartofii dulci au insa nevoie de soare dupa plantare, pana la 3 sau 4 saptamani.

Tipul de sol

Cartofii dulci au nevoie de un sol cald, dar nu foarte bogat in nutrienti, cu un pH intre 5,8 si 6,2. Ei pot tolera si solul usor acid, pana la 5,0. Adora solurile nisipoase si bine drenate.

Plantare

Spre deosebire de majoritatea legumelor care cresc din seminte, cartofii dulci sunt porniti din tuberculi. Un cartof dulce poate produce pana la 50 de muguri. Se spala bine cartofii si se taie in jumatate, dupa care, bucatile taiate se aseaza in borcane sau in pahare cu apa, jumatete sub apa, jumatate deasupra apei. Se pot folosi scobitori pentru a-i pozitiona corespunzator.

Mugurii trebuie sa fie plantati la o adancime de 10 - 13 cm si distanta de cca 6 cm. Se pun cu radacinile in jos, jumatate din tubercul se acopera cu pamant, restul ramane deasupra cu noile lui frunze.

Mulcire

Este recomandabil sa folositi plastic negru pentru mulci, deoarece acesta pastreaza solul cald, ceea ce le va placea foarte mult cartofilor dulci. In plus, plasticul impiedica dezvoltarea buruienilor. Se mai pot folosi pentru mulcire paiele sau hartia, acestea ajutand si la pastrarea umiditatii solului.

Udare

Cartofii dulci trebuie udati zilnic in primele doua saptamani de la plantare. Asigurati-va ca pamantul este umed mereu. Cartofii dulci pot tolera seceta, dar vor produce mai putin. De aceea este importanta udarea lor.

Ingrasamant

Ar trebui sa aplicati ingrasaman dupa 2-3 culturi. Se recomanda utilizarea unor cantitati moderate de azot si fosfor si mai mult potasiu. In situatia in care potasiu nu este suficient, cartoful dulce va creste deformat.

Recoltare

Cartofii dulci se pot recolta dupa 3-4 luni de la plantare. Acum ar trebui sa fie suficienti de mari pentru a se utiliza in scopuri culinare. Se curata de pamant si nu se spala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare