Legume

#legume chinezesti gradina #crestere legume #legume chinezesti #gradina

Cum sa cresti legume chinezesti in propria gradina

Cu toate ca multe din legumele asiatice sunt acum disponibile in magazine, nimic nu este mai placut decat sa le poti avea proaspete din propria gradina. Acestea pot fi cultivate iarna in zonele fara ger si vor avea nevoie de protectie adecvata in zonele reci. Se seamana la sfarsitul verii si toamna pentru a fi recoltate primavara. Iata cateva dintre soiruile cele mai populare.

Broccoli chinezesc

Sursa foto: youtube.com

Tulpinile, frunzele si buchetele de flori din broccoli chinezesc, cunoscut si sub numele de gai lan sau kailaan, toate sunt comestibile. Acesta este mai subtire si are mai multe frunze decat broccoli obisnuit si ar trebui recoltat in 6 - 8 saptamani, chiar inainte de inforire. Pentru o recolta repetata, se poate taia tulpina lasand patru frunze tinere si ferilizand radacina.

Varza chinezeasca

Sursa foto: pxfuel.com

Sub aceasta denumire se incadreaza mai multe soiuri, dar cel mai popular este cel in forma de inima, cunoscut si sub denumirea de wong bok. Aceasta are o textura fina si frunze crocante. Capatanile mature cantaresc aproximativ 1.5 kg fiecare, asa ca fa o estimare a cantitatii pe care o poti consuma inainte de cultivare. Exact ca si varza obisnuita, varza chinezeasca necesita ingrasamant si multa materie organica.

Capatanile se vor recolta in opt, maxim 10 saptamani, cand sunt ferme si au inaltimea de 20-30 de cm.

Bok Choy sau Pak Choy

Sursa foto: pxfuel.com

Este tot o varza chinezeasca si se poate gasi in mai multe variante - cu tulpina alba sau verde pal. Cele cu tulpina verde au tulpina mai plata si mai putin suculenta, frunzele find extrem de fragede. De asemenea, se poate gasi in varianta pitica.

Aceste legume cresc cel mai bine primvara si toamna, cand temperaturile sunt blande, dar se pot cultiva pe tot parcursul anului. Majoritatea soiurilor tolereaza ingheturile usoare, iar cele cu tulpina verde sunt mai rezistente atat la caldura cat si la frig.

Se va recolta intreaga planta, sau doar frunzele exterioare cat timp planta este in crestere.

Mizuna

Sursa foto: theenglishgarden.co.uk

Aceasta planta verde deschis, originara din Japonia, are frunzele fin ramificate. Se poate recolta in 20 de zile si se foloseste la salate.

Ridichea alba

Sursa foto: pxfuel.com

Majoritatea soiurilor de ridiche alba sau daikon sunt cultivate pentru radacina alba si iute. Unele soiuri, insa, au si frunzele comestibile. Se recomanda curatarea de coaja pentru a reduce amareala. Se recolteaza in aproximativ sapte saptamani de la insamantare, cand radacina are lungimea de 30 - 50 cm si se foloseste la salate sau mancaruri gatite.

Cresterea legumelor asiatice

Legumele chinezesti prospera intr-u sol fertil si bine drenat. Au nevoie de compost sau gunoi de grajd. Se fac gropi de aproximativ un centimetru adancime la o distanta de aproximativ 20 cm distanta si se planteaza semintele. Cand rasadurile sunt suficient de mari se vor rarefia. Necesita udare regulata si curatarea periodica de buruieni. Se va aplica un ingrasamant lichid la fiecare doua - trei saptamani. Sunt legume care se deterioreaza rapid, asadar nu se va intarzia cu recoltarea. Se pot utiliza in prepararea salatelor sau in diverse retete de mancare gatita, cu specific asiatic si nu numai.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului