Legume

#legume #anghinare #cultivare anghinare

Cum sa cultivi anghinare

Anghinarea este o planta hranitoare care isi poate gasi cu usurinta locul in gradina ta de legume. Pentru a te putea bucura de beneficiile sale nutritive, descopera in continuare cum poti cultiva anghinare in propria gradina!

 

Descriere


Anghinarea sau Cynara scolymus este o planta erbacee din familia compozitelor, cultivata pentru solzii si receptaculii florali. Are frunze mari, in general spinoase si acoperite cu perisori. Florile apar in varful fiecarei ramuri si sunt acoperite de solzi grosi, de culoare rosie. Fructul este o achena goala. Anghinarea poate atinge o inaltime de circa 2 metri.

Din soiurile de anghinare de cultura existente, se deosebesc doua varietati, foarte diferite ca aspect si ca gust: anghinarea spaniola (cardon) si anghinarea propriu-zisa (cunoscuta si sub denumirea de anghinarea ghimpoasa).
 

Solul si plantarea


In gradina, anghinarea trebuie cultivata din rasaduri care au petrecut, in prealabil, circa 8-12 saptamani intr-un mediu protejat (sera) pentru a fi ferite de inghet. Plantutele ar trebui amplasate intr-o zona bine luminata a gradinii, unde anghinarea sa nu riste sa fie umbrita de plante mai inalte aflate in vecinatatea sa.

Anghinarile au nevoie de un sol bine drenat, bogat in substante nutritive, prin urmare adauga in groapa fiecarei plante circa 200 g de ingrasamant organic, compost sau gainat. Asigura-te ca pH-ul pamantului este curpins intre 6.5 si 7.0. Plantele pot fi cultivate in grupuri, la o distanta de circa 60 cm intre ele, cu o distanta intre randuri de 75 cm.
 

Ingrijire


Anghinarile au nevoie de un sol umed in permanenta. Prin urmare, un strat generos de mulci va contribui la mentinerea umiditatii. De asemenea, chiar daca este o planta perena, anghinarea ar trebui considerata drept una anuala si ingrijita in consecinta in climatele cu ierni reci, cum este Romania. La sosirea sezonului rece, anghinarile ar trebui taiate si, apoi, acoperite (fiecare planta in parte) cu un cos, o protectie suplimentara, sub forma unor ace de pin si a frunzelor moarte, fiind recomandata. Primavara, adauga balegar pentru a grabi procesul de dezvoltare.
 

Recoltare


In primul an, anghinarile vor avea nevoie de multa energie pentru a se dezvolta, prin urmare este recomandat sa inlaturi florile pe masura ce acestea apar. Incepand cu cel de-al doilea an, permite formarea florilor si a fructelor, pe care le vei recolta vara. Culege mugurele din varf, inainte ca solzii sa inceapa sa se deschida. Culege, apoi, si mugurii laterali, dupa ce ating o dimensiune adecvata.

In cazul in care nu culegi florile imature ale anghinarilor, acestea se vor transforma in flori superbe, albastre-violet. Acestea pot fi incluse cu succes in aranjamente florale.
 

Boli si daunatori


Printre daunatorii care ti-ar putea ataca anghinarile se numara limacsii si melcii care se hranesc cu frunzele tinere. In situatia in care numarul lor este prea mare pentru a-i indeparta manual, plaseaza vase mici cu bere, ingropate in pamant (astfel incat gura vasului sa se afle la nivelul solului).

Anghinarile mai pot avea probleme si din cauza afidelor care pot fi indepartate cu usurinta cu apa si sapun sau cu un insecticid.

Sursa foto: fayepfotos.blogspot.com
 

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.