Legume

#legume #broccoli #gradina #plantare broccoli #plantare legume

Cum sa plantezi broccoli

Broccoli este o leguma cu proprietati incredibile pentru organism. Face parte din familia brasicaceelor (cruciferelor) si mai este cunoscuta si sub denumirea de "conopida verde". Broccoli nu este o planta foarte pretentioasa, tocmai de aceea poate fi cultivata cu usurinta in gradina, iar apoi poate fi consumat proaspat sau poate fi pus la congelat.


Caracteristici broccoli


Odata cu promovarea alimentatiei bio, broccoli a devenit o leguma la mare cautare. Este foarte popular in Europa, in special in tari precum Anglia, Spania si Italia. Denumirea acestei legume provine de la cuvantul italian "brocco", care inseamna creanga sau mugur.

Broccoli creste sub forma de buchetele de culoare verde inchis, iar la gust este asemanator cu sora lui, conopida.

 

Cum plantezi broccoli


Soiurile de broccoli se planteaza in general primavara si toamna. Aceasta leguma nu este foarte pretentioasa, insa va creste cel mai bine intr-un sol cu pH 6 sau 7, foarte bogat in substante nutritive. Daca solul nu contine nutrienti, este recomandat sa adaugi fertilizatori si compost.

Broccoli adora soarele, de aceea este indicat sa-l plantezi intr-o zona a gradinii unde soarele bate cam 6-8 ore pe zi. Plantarea legumei broccoli se face in zilele nu foarte calduroase, cand temperaturile ajung pana la 20 de grade Celsius ziua si 10-15 grade Celsius noaptea.

In gradina, este recomandat sa uzi mereu pamantul pentru ca broccoli sa-si poata trage toata seva necesara cresterii. Dupa crestere, este indicat sa raresti randurile in asa fel incat distanta dintre plante sa fie de aproximativ 40-60 de centimetri, iar cea dintre randuri de aproximativ 90 de centimetri.

Daca incepi cu rasaduri de broccoli, este indicat ca acestea sa fie pregatite cu 6 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara sau cu 12-14 saptamani inainte de primul inghet de toamna. Semintele germineaza in aproximativ 40 de zile. Odata ce plantele incep sa aiba cate doua frunze, este indicat sa le raresti si sa le tratezi cu fertilizator lichid la fiecare doua saptamani. Apoi le poti sadi in gradina, la o adancime de 1,5 centimetri.


Cum recoltezi broccoli

 

Broccoli se recolteaza dupa 60-100 de zile de la insamantare, de preferat inainte ca florile sa se deschida. Diferenta de zile pana la recoltare depinde de momentul sadirii, de conditiile de clima si de soiul legumei.

Desi, in general, de la broccoli se consuma buchetelele, si frunzele legumei sunt comestibile. Sungura conditie este sa fie vorba despre frunzele tinere, intrucat cele batrane capata un gust amar.


Boli si daunatori la broccoli


Ca orice alta leguma din gradina, nici broccoli nu este ferit de boli si daunatori. Cele mai frecvente boli intalnite la aceasta leguma sunt patarea bacteriana, putregaiul negru si hernia radacinii. Cat despre insecte, este indicat sa monitorizezi partea inferioara a frunzelor pentru a vedea daca exista colonii de afide. De asemenea, printre daunatorii legumei broccoli se numara si larvele si fluturii de varza.


Intrebuintari broccoli


Broccoli este utilizat cel mai frecvent in bucatarie. Poate fi consumat fiert, ca atare, sau in combinatie cu alte legume.

Datorita proprietatilor sale, broccoli este o leguma esentiala pentru organism. Previne infarctul si accidentele vasculare, incetineste procesul de imbatranire, este un remediu pentru cancerul la san si pentru cancerul de prostata .

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului