Legume

# sfecla gradina # plantare sfecla #sfecla

Cum sa plantezi sfecla in gradina

Sfecla este o leguma gustoasa si sanatoasa, de care ne bucuram in special in sezonul rece. Radacina de sfecla creste rapid, iar printre varietatile se numara cea rosie pe care o intalnim cel mai des, galbena sau radacini albe in forme diferite.

Sfecla este rezistenta la inghet de aceea este o alegere perfecta pentru gradinile din zonele de nord si o leguma pe care o poti gasi aproape tot anul.

Cum se planteaza sfecla

Sfecla prefera un sol cu pH intre 6.0 si 7.0, dar si solurile usor alcaline sunt tolerate de aceasta leguma.

Sfecla are nevoie de nutrienti pentru ca radacina sa se formeze si sa se dezvolte si de o cantitate semnificativa de fosfor pentru a germina. Atentie insa la utilizarea azotului, pentru ca folosirea in exces poate afecta atat frunzele cat si radacina sfeclei.

Inainte sa plantezi sfecla, asteapta ca temperatura din timpul zilei sa fie de cel putin 10 grade Celsius.

Planteaza semintele la o adancime de 1, 5 centimetri si la distanta de 2,5 centimetri. Asigura-te ca pentru germinarea semintelor solul sa fie umed in tot acest timp.

In zonele cu umiditate scazuta, lasa semintele in apa pentru 24 de ore inainte de a le planta.

Pentru recolta timpurie de sfecla, semintele se planteaza in lunile martie sau aprilie, iar pentru o recolta mai tarzie de sfecta poti sa plantezi oricand intre iunie si septembrie. Plantarile succesive sunt posibile atat timp cat temperaturile nu depasesc 23 de grade Celsius.

Ingrijirea plantatie de sfecla

Este necesar sa raresti plantele, pentru ca va iesi mai mult de un rasad din fiecare samanta. Elimina plantele cand acestea ating inaltimea de 5 centimetri, rupandu-le, pentru ca daca le smulgi din pamant este posibil sa deranjezi radacinile de la rasadurile de alaturi.

Tine cont ca sfeclei ii place umezeala, de aceea ai grija sa aiba tot timpul mulci si sa fie bine udata.

Recoltarea si depozitarea sfeclei

Perioada de maturitate a radacinii de sfecla este intre 50 si 70 de zile pentru cele mai multe soiuri, desi poate fi recoltata oricand. Pentru radacini mai mari, asteapta mai mult, dar este posibil ca atunci sfecla sa fie mai tare si mai lemnoasa. Nu lasa frunzele de sfecla sa creasca mai mari de 15 centimetri inainte de recoltare.

Sfecla proaspata poate fi tinuta in frigider intre 5 si 7 zile. Taie varfurile sfeclei pentru a le pastra proaspete mai mult timp. Lasa 2 centimetri de tulpina pe fiecare sfecla si depoziteaza frunzele separat.

Frunzele de sfecla se consuma si sunt apreciate pentru beneficiile asupra sanatatii. Acestea sunt bogate in nutrienti, contin fier, calciu, magneziu, potasiu, zinc, vitamina A si vitamina C, luteina, beta-caroten si acid folic. Frunzele pot fi pastrate in frigider, in pungi de plastic, si rezista aproximativ 4 zile.

Cand vrei sa depozitezi sfecla pentru o perioada mai lunga de timp, curata legumele bine si apoi pune-le intr-un loc uscat, in care este o temperatura joasa.

Sfecla mai poate fi congelata, murata sau conservata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului