Legume

#legume #dovlecei #castraveti #dovleci

Dovlecii: cum sa ii plantezi si cum sa ii ingrijesti


Dovlecii sunt cel mai adesea plantati pentru a fi utilizati in preparate precum placinta de dovleac , supa sau alte prajituri. Pe langa aceste intrebuintari , dovleci mai pot avea si un rol decorativ, atat in bucatarie, cat si in gradina. Ca sa nu mai mentionam faptul ca reprezinta un adevarat simbol al Halloween-ului.



Daca te numeri printre cei care si-au propus sa isi planteze in gradina dovleci este esential ca inainte sa afli raspunsul la intrebarea “Ce este un dovleac: o leguma sau un fruct?

Dovleacul este in fapt un fruct, care apartine familiei Cucurbitacee. Are seminte care au fost desprinse de ovarul unei flori, prin urmare, din punct de vedere ethnic este un fruct. Acelasi argument este folosit si in cazul rosiilor si al castravetilor.


Iata cateva sfaturi pentru a avea o recolta perfecta de dovleci:

Momentul ales pentru plantarea dovlecilor este foarte important. In primul rand, asigura-te ca pericolul inghetului a trecut. Semintele de dovleac pot fi plantate direct in pamant in regiunile cu un climat mai cald, prin urmare, este important sa te asiguri ca solul a fost incalzit pentru plantare .

Dovlecii au nevoie de mult spatiu pentru a creste. Cand alegi un potential loc, asigura-te ca au suficient spatiu pentru a se extinde. Exista doua tipuri de dovleci: soiul tufis si soiul vita de vie.

Planteaza semintele la cel putin 2-4 metri distanta, pentru un spatiu de crestere adecvat. Inainte de plantare, multi sugereaza scufundarea semintelor in apa calda, pentru a incolti mai repede.


Plantarea semintelor


Odata ce semintele au fost pregatite, este timpul sa plantezi. Asigura-te ca temperature solului este de cel putin 20-25°C, inainte sa plantezi. Un sol suficient de cald va conduce catre o recolta frumoasa si bogata.

Dovlecii trebuiesc plantati in mici movile, in care sapam un mic buzunar.

Este esential sa uzi dovleci in fiecare zi. Frunzele trebuiesc evitate, intrucat asta poate cauza putrezirea si aparitia daunatorilor. Este recomandat sa uzi plantele dimineata, nu seara. Astfel frunzele se vor avea timp sa se usuce.


S-a nascut un dovleac


Pe masura ce planta incepe sa creasca, vita va acapara din ce in ce mai mult spatiu. Vor aparea florile galbene, care vor avea nevoie de albine pentru a le poleniza. Vor fi polenizate florile female, care vor produce fructele. Florile mascul vor inflori primele si vor avea caracteristici diferite fata de femele, care vor aparea cu 7-10 zile mai tarziu.

Dupa ce apar florile, este timpul sa treci la fertilizare – cu cat mai multa, cu atat mai bine. Ar putea fi de asemenea necesar sa tunzi vita.


Cand sa culegi dovlecii


Vei sti ca a venit timpul sa culegi dovlecii odata ce vita incepe sa se usuce. Daca nu vei astepta maturizarea completa, acestia vor avea un gust putin amar.

Cel mai mare dovleac inregistrat in Cartea Recordurilor a avut o greutate de 666.32 kg. “Monstruletul” s-a nascut in anul 2005, la o ferma din Pennsylvania, SUA.

Dovleacul este originar din America, de unde a fost adus si in Europa, candva la sfarsitul secolului XVI. Printre tipurile de dovleci se numara dovleacul placintar, Americana Tonda, Atlantic Giant, Turk Turban, Lagenaria Dipper, Alladin, Grown of Thorns, ultimele patru soiuri fiind ornamentale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului