Ponturi pentru a sadi corect semintele de castraveti
Exista doua varietati de castraveti: cei care se dezvolta sub forma de tufe si cei cataratori. Cei din urma, desi mai putin comuni, par sa fie mai rezistenti in fata atacului daunatorilor si a bolilor.
Oricare ar fi varietatea pe care o preferi, aminteste-ti sa sadesti semintele intr-o groapa cu o adancime de 2,5 cm (in care sa introduci 3 seminte), lasand o distanta de circa un metru pana la urmatorul cuib.
Castravetii iubesc lumina, caldura si apa
Pentru a te asigura ca vei avea parte de o recolta bogata de castraveti, este esential sa sadesti semintele intr-o zona bine luminata a gradinii si sa le uzi din abundenta. Dupa ce plantele rasar, contina sa le auzi mentinand pamantul jilav in permanenta. Nu le uda insa decat seara, pentru a evita problemele cauzate de fainarea castravetilor.
Totodata, aminteste-ti sa le raresti: distanta ideala intre tufe/plantele cataratoare ar trebui sa fie 30-45 cm, in functie de soiul pentru care ai optat.
Hraneste castravetii pentru o cultura bogata
La aproximativ 4 saptamani de la plantare, aplica ingrasamant pentru a spori productia de castraveti. Compostul este excelent, la fel si orice alt tip de fertilizant organic. Daca il alegi pe primul, adauga 1-2 pumni de compost la fiecare planta in parte, amestecandu-l bine cu pamantul. La final, pentru ca nutrientii sa ramana in sol, adauga si un strat subtire de mulci protector.
Castraveti proaspeti sau castraveti murati?
In functie de intrebuintarea pe care vrei sa le-o oferi, poti culege castravetii cat sunt inca mici - caz in care ii poti folosi la muraturi - sau ii poti lasa sa se dezvolte pana ating lungimi de 16-20 cm, moment in care sunt perfecti pentru a-i adauga in salatele de vara.
Sursa foto: foodphotography.com.ua