Descriere
Prazul (Allium porum) are o tulpina falsa, groasa, alba, cu o lungime de pana la 70 cm, cu frunze verzi , alungite, de aproximativ 50 cm ce au o forma asemanatoare cu usturoiul.
Spre deosebire de ceapa si usturoi, prazul nu formeaza bulbi mari. Bulbul subteran este mic si alungit, cu un diametru de 4 - 9 cm.
In cel de-al doilea an inaltimea tulpinii se dubleaza, iar pe varful tulpinii apar florile si semintele.
Cultivare si ingrijire
Prazul este o planta erbacee, bienala. Se cultiva prin rasad sau in ghivece, prin semanare , la sfarsitul lunii martie sau inceputul lui aprilie.
Daca alegi metoda prin semanare directa este bine sa nu uiti de operatiunea de rarire a plantelor dupa ce acestea au ajuns la cativa centimetri lungime.
Firele scoase pot fi replantate sau folosite la gatit.
Prazul are nevoie de multa apa si lumina ca sa se dezvolte corespunzator.
Prazul se ingrijeste ca ceapa, prin prasile si ingrasare suplimentara (ca la ceapa). Plantele se musuroiesc pentru a favoriza albirea si fragezirea bazei tulpinilor. De altfel, partea cea mai valoroasa a plantei este baza alba a tulpinilor, astfle ca este de dorit ca aceasta sa fie cat mai lunga.
Pentru consum in timpul verii, recolteaza prazul la sfarsitul lunii iulie, iar pentru consum in timpul iernii il poti recolta toamna tarziu, in luna noiembrie.
Se poate pastra peste iarna in pivnite, prin ingroparea radacinilor si o parte din tulpina in nisip.
Proprietati medicinale
Prazul este bogat in vitaminele A, B, C PP, B, fier, calciu si magneziu.
Prazul stimuleaza apetitul, decongestioneaza sistemul respirator si tonifica sistemul nervos.
Fiind un bun diuretic si laxativ, prazul este recomandat pentru afectiunile renale si hepatice, tratarea obezitatii, in curele de slabire, pentru prevenirea celulitei.
Poate fi folosit si pentru uz extern, se aplica pe intepaturi sau muscaturi de insecte, frunza de praz fiind un bun cicatrizant si antiseptic in cazul ranilor sau plagilor.
Utilizari culinare
Prazul are o aroma mai fina si mai rafinata decat cea a cepei.
Frunzele de praz pot fi consumate ca atare in salate. In general, este bine sa adaugi prazul la sfarsitul procesului de gatire, pentru a ca acesta sa nu-si piarda aroma.
Alege prazul cu tulpini mai subtiri, fiindca cele groase, de peste 3-4 cm, au o textura fibroasa.
Egiptenii foloseau frunzele de praz su usturoi in meniul muncitorilor de la piramide pentru ca se spunea ca aceste legume dau forta si previn imbolnavirile.
Britanicii au inventa o serie de supe in care prazul este componentul principal, alaturi de alte legume.
Prazul este consumat si in Franta dar si in bucataria asiatica.