Legume

# cultura soia # recoltare soia #soia

Recoltarea culturii de soia - momentul optim, conditii de pastrare

Cultivata pentru prima data in jurul anului 1100 iHr, in nordul Chinei, soia (Glycine max) face parte din familia Fabaceae si este una dintre cele mai apreciate plante leguminoase din lume. Soia este folosita atat pentru consumul uman, ca hrana pentru animale, dar si ca materie prima pentru diverse industrii. Totodata, soiurile timpurii de soia sunt considerate bune premergatoare pentru cerealele de toamna. 

 

Potrivit publicatiei Institutului National de Statistica, „Productia vegetala la principalele culturi in 2019”, Romania se situeaza pe locul trei in Uniunea Europeana, dupa Italia si Franta, atat in ceea ce priveste suprafata cultivata cu soia boabe, 152.400 de hectare, cat si ca productie totala anuala, 401.600 tone. In tara noastra, productia medie de soia este de 2.635 de kg/ha.

Una dintre lucrarile esentiale, cu impact direct asupra cantitatii si a calitatii productiei de soia, este recoltarea, iar in cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid despre ce presupune aceasta operatiune, cand si cum se efectueaza corect, cum pot fi prevenite pierderile din recolta si care sunt conditiile optime de pastrare a boabelor de soia.

Momentul optim pentru recoltarea culturii de soia

O productie bogata si de calitate a culturii de soia depinde de mai multi factori, precum aplicarea masurilor agrotehnice si efectuarea lucrarilor fitosanitare (de prevenire si combatere a bolilor, daunatorilor si buruienilor), tinand cont de particularitatile plantei. Din perspectiva tehnologiei de cultivare, unul dintre cele mai importante aspecte carora este bine sa le acorzi atentie este recoltarea la timp.

Potrivit lucrarii „Fitotehnie” (2010), in general pastaile de soia incep sa se maturizeze la inceputul lunii septembrie. In aceasta faza de vegetatie (R7), planta creste foarte putin, iar pastaile de pe tulpina principala primesc resursele necesare ca sa se maturizeze. In aceasta faza umiditatea semintelor este de aproximativ 60% si au, frecvent, culoarea galbena. Una dintre marile provocari legate de recoltare este prevenirea aparitiei mucegaiului, iar un factor esential care contribuie la aparitia lui este umiditatea mare a boabelor. Specialistii considera ca momentul optim pentru recoltarea culturii de soia (faza de vegetatie R8) este atunci cand 95% dintre pastai ating maturitatea si nivelul de umiditate al semintelor se incadreaza intre 13 si 20%. Poti observa ca pastaile sunt mature dupa urmatoarele indicii:

  • sunt uscate;
  • au culoare bruna;
  • boabele sunt bej si lucioase.

Odata ce pastaile au atins maturitatea, ele pot fi recoltate in 5-10 zile. Umiditatea optima a semintelor este de 14-16%, dar ea poate fi si pana la 20%, conditia fiind ca dupa recoltare boabele sa fie supuse unui proces de uscare. Daca umiditatea scade sub 12% inainte de recoltare, semintele se pot crapa, iar daca ajunge la sub 11%, pastaile pot sa se scuture, iar boabele ajung pe sol.

Asadar, este de retinut ca recoltarea timpurie, cu un numar mare de seminte verzi, creeaza probleme majore in etapa de pastrare, in vreme ce recoltarea prea tarzie duce la pierderi prin scuturarea semintelor, in special din pastaile bazale.

Prevenirea pierderilor din recolta

Una dintre problemele majore legate de cultura de soia este prevenirea pierderilor din productie  la recoltare, care pot ajunge si pana la 30% din productia biologica. Prin urmare, succesul recoltei de soia depinde si de un control eficient al acestora.

Potrivit lucrarii „Fitotehnie” (2010), dincolo de timpul adecvat pentru recoltare, un alt factor important in prevenirea pierderilor este reglarea corecta a combinei de recoltat. Din cauza insertiei joase a primelor pastai, acestea raman sub aparatul de taiere al combinei. Asadar, recomandarea este ca solul pe care se seamana soia sa fie foarte bine nivelat, densitatea culturii sa fie optima si soiurile folosite sa aiba insertia primelor pastai la peste 10-12 cm inaltime fata de sol. 

Apoi, reglarea combinei este esentiala si este recomandat sa respecte urmatoarele indicatii:

  • hederul combinei - sa nu fie orizontal si sa fie coborat la maximum posibil (5-8 cm de la sol); este indicata folosirea unui heder flexibil, plutitor, cu un control automat al inaltimii, in functie de particularitatile terenului;
  • viteza de deplasare - sa nu depaseasca 5 km/h; daca exista o maturare neuniforma si sunt prezente buruieni, atunci viteza de inaintare ar trebui sa fie de 3 km/h;
  • turatia batatorului- sa fie intre 400 si 500 de rotatii/minut;
  • deschiderea dintre batator si contrabatator - sa fie intre 20-25 mm la intrare si 15-18 mm la iesire;
  • sitele - sa fie potrivite, ajustate dupa dimensiunile semintelor.

Este recomandata reglarea combinei de mai multe ori pe zi, pentru ca pierderile din recolta sa nu depaseasca 1-3%. Retine ca umiditatea semintelor poate varia in functie de momentul zilei. Comparativ cu miezul zilei, nivelul umiditatii din timpul diminetii sau al dupa-amiezii poate varia cu pana la 5%.

Conditiile optime de pastrarea a recoltei de soia

Dupa recoltarea corecta, este indicat sa stii si cum sa pastrezi in conditii optime productia de soia, ceea ce presupune un spatiu bine igienizat si aerisit, ca sa eviti atacurile insectelor sau ale agentilor patogeni. Exista doua elemente-cheie pentru pastrarea recoltei de soia in conditii adecvate: temperatura si nivelul umiditatii (atat ale boabelor, cat si din aerul din incapere). Iata care sunt recomandarile specialistilor:

mentine un nivel optim al umiditatii semintelor - boabele de soia pot deveni mai umede sau mai uscate in timpul depozitarii si este posibil sa fie nevoie de uscarea lor; in timpul procesului de uscare, umiditatea din aer ar trebui sa fie de peste 40%, ca sa previi craparea semintelor, iar temperatura sa fie intre 55 si 60°C;

asigura temperatura adecvata - conditiile optime de pastrare a recoltei de soia inseamna o mentinere a temperaturii in depozit intre 2 si 5°C, in timpul iernii, si intre 5 si 15°C, vara;

mentine un nivel optim al umiditatii din aer - nivelul recomandat al umiditatii din depozit este intre 13-14%, daca recolta este pastrata pentru mai mult de un an, si intre 11 si 12,5% daca boabele de soia sunt depozitate o perioada mai mare de timp.

O productie de calitate a culturii de soia depinde de foarte multi factori, iar realizarea corecta si la timp a recoltarii este foarte importanta. Totodata, asigura-te ca sunt respectate masurile de prevenire si combatere a daunatorilor, buruienilor si bolilor, precum si cerintele de depozitare a boabelor de soia.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului