Legume

#utilizare #cereale #cultivare #secara

Secara

Secara (Secale cereale) face parte din familia Triticeae si este o cereala care este cultivata mai ales in zonele cu clima racoroasa si uscata.

Secara era considerata o buruiana in antichitate in Asia Mica, de unde a migrat in Europa Centrala si in Europa de Est. Abia in Evul Mediu, secara a devenit o cultura comuna in Europa, grauntele ei fiind folosite la fabricarea painii.

Exista doua varietati de secara: cea de vara si cea de iarna. Varietatea de iarna este plantata toamna si este foarte rezistenta atat la temperaturile scazute, cat si la buruieni.

Cel mai mare producator de secara la nivel mondial este Uniunea Europeana, urmata de Rusia, Belarus si Ucraina.

Aspect

La germinare, secara formeaza patru radacini seminale, care se ramifica apoi abundent in radacini coronare.

Lastarii secarei ajung la o inaltime de 120-170 cm si au 5-6 intenoduri. Frunzele au culoarea rosie-violacee la planta tanara, dar capata o nuanta verde albastruie la maturitate.

Inflorescenta secarei este un spic, iar fructul este o cariopsa golasa, de culoare galben verzuie.

Cultivare

In Romania, secara este cultivata mai ales in zonele subcarpatice cu climat umed si racoros, dar si in depresiunile intramontane. Aceasta planta creste bine in soluri mai sarace, nisipioase si acide. Secara este cultivata cel mai des in soluri brune-argilo-ilubiale, in luvisoluri albice si in solurile brune luvice.

Secara nu necesita rotatia culturilor , dar maruntirea solului inainte de cultivare este necesara mai mult decat in cazul graului, deoarece nodul de infratire al radacinilor secarei se formeaza mai aproape de suprafata solului.

Aceasta cereala reactioneaza foarte bine la ingrasaminte , mai ales la gunoi de grazd si cele cu continut ridicat de azot. Secara este foarte rezistanta la temperaturile scazute, crescand chiar si acoperita partial de un strat de zapada, mai ales atunci cand lumina soarelui o incalzeste la temperaturi peste 0 C.

Ajunsa la maturitate, planta poate fi folosita si ca furaj verde pentru animale sau pentru ingrasarea terenului agricol.

Utilizarea in bucatarie

Faina de secara este folosita in panificatie , iar painea de secara are un continut ridicat de lizina si pentozane, substante ce ajuta la digestie.

Dupa coacere, painea de secara este mai densa decat cea din grau, are o crusta bruna si o cantitate mai scazuta de gluten.

Considerata o hrana cu valoare nutritionala redusa in Evul Mediu, secara este astazi o cereala ale carei proprietati nutritionale sunt recunoscute ca fiind indispensabile.

Utilizarea in medicina

Secara este folosita in medicina naturista , polenul acesteia fiind extractul cel mai pretios. Medicamentele pe baza de secara sunt folosite in tratamentul durerilor de cap, in reglarea tranzitului intestinal, dar si in tratarea hepatitei.

Extractul de polen de secara poate ameliora simptomele hiperplaziei benigne a prostatei, dar este folosit si pentru efectele benefice in reglarea ciclului menstrual si amelioararea inflamatiilor.

Din ciuperca parazita "Cornul secarei" (Claviceps purpurea) a fost sintetizata substanta halucinogena LSD.


Sursa foto: Agroatlas.ru
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului