Legume

#dovleac #leguma #planta #ingrijire

Secretele celor mai frumosi dovleci

In anumite locuri din lume exista o zicala care spune ca pentru a fi un gradinar bun, trebuie sa plantezi dovleci . Se pare ca aceasta zicala nu e departe de adevar, deoarece gradinarii sunt de parerea ca aceasta planta este printre cele mai usor de crescut deoarece nu ai nevoie decat de….seminte.

 

1 Locul plantarii

 

Aceste plante iubesc soarele prin urmare ai grija sa le pregatesti un loc insorit in gradina ta. Cu cat mai mult soare, cu atat mai bine.Este indicat ca dovlecii sa primeasca cel putin sase ore pe zi de soare si caldura.

 

2 Perioada potrivita

 

Semintele de dovleac pot fi sadite direct in pamant, dar in coditii de clima racoroasa acestea pot fi crescute in ghivece, in interior, si sadite in gradina cand temperatura de afara a crescut. Dovlecilor le place caldura, de aceea este indicat sa incepi sadirea lor la sfarsitul primaverii.

 

3 Modul de plantare

 

Semintele de dovleac se planteaza de obicei in centrul unei movile de pamant care sa aiba o intaltime si diametru de aproximativ 20 cm. Se vor aseza in jur de 4 sau 5 seminte intr-o movila, iar spatiul dintre seminte va fi de aproximativ 5 – 10 cm. Daca vrei sa formezi mai multe movile cu seminte, acestea trebuie sa aiba o dinstanta intre ele de 3 m. Dupa ce le-ai plantat, acopera semintele cu pamant de 2 cm pentru a nu fi mancate de pasari.

 

4 Solul

 


Dupa plantare, solul trebuie sa fie umed, dar niciodata sa nu balteasca in apa. Apa se va turna cu o stropitoare si nu in jet puternic, pentru a nu rupe firele radacinilor care abia se formeaza. Pentru a ajuta planta in crestere, inainte de plantare lasa semintele in apa pentru a le inmuia coaja.

De obicei dovlecii nu au nevoie de mulci datorita frunzelor mari care mentin uminitatea pamantului.

Totodata, solul trebuie sa fie bogat. Adauga ingrasamant special de plante cu nutrienti si minerale, pentru ca dovlecii au nevoie de multe substante nutritive. Totusi, inainte sa cumperi ingrasamantul din magazine, cauta solutiile naturale: ingrasamant de frunze, pamant de padure etc.

 

5 Spatiul necesar

 

Dovlecii sunt plante care se extind foarte mult, carceii lor se vor agata si raspandi pe garduri si copaci daca este cazul, de aceea trebuie sa fii foarte atent la ce plante ai in gradina si sa nu fie sofocate de cresterea dovleacului. Poti directiona cresterea viei de dovleac prin prinderea carceilor pe araci din lemn sau metal. Metalul este mai indicat pentru ca este mai rezitent.

 

6 Taierea viei de dovleac

 

Pentru ca aceasta planta se intinde foarte mult, taierea viei este recomandata. In plus, dovleacul se regenereaza foarte repede, iar taierea corecta nu va face decat sa intareasca planta. Taierea viei nu are o regula anume, aceasta facandu-se in fuctie de spatiul pe care fiecare doreste sa il aloce acestor plante in gradina personala. Totusi, nu taia via de dovleac daca fructul nu are dimensiunea unui grepfruit.

 

7 Dezvoltarea fructului

 

Cea mai buna metoda de a avea un fruct de dovleac bun, este sa-l atingi cat mai putin posibil. Totusi, daca doresti sa ai dovleci "clasici", adica rotunzi si uniformi, aseaza fructul direct pe pamant cam la o luna dupa ce a inceput sa se formeze si cand florile s-au ofilit. Nu forta miscarea si fa aceasta rotire cu grija. Este posibil ca rotirea sa fie posibila doar daca vei taia cativa carcei.

 

8 Daunatori

 

Cand vine vorba de dovleci, temperatura scazuta este principalul daunator, de aceea aceste plante trebuie sadite cand afara este de cald. In perioada dezvoltarii, multe insecte si animale vor da tarcoale dovleacului, dar pentru ca este o planta foarte puternica aceste nu ii vor dauna. Totusi, este indicat sa fii precaut. Daca fruzele plantei se usuca inainte de vreme, exista o problema. Aceasta va putea fi indepartata cu solutii organice pentru plante care se gasesc in magazinele de specialitate.

 

9 Recoltarea

 

Culegerea dovlecilor se va face la sfarsitul lunii august cand culorea frucutului devine portocalie sau de un galben aprins spre rosu puternic. Iti vei da seama ca fructul a ajuns la maturitate dupa anumite semne indicate de via plantei, ca frunzele ofilite sau florile tot mai putine.

In primul rand pastreaza o parte din coada (tulpina) in jur de 10 cm pentru ca aceasta inca contine apa si il va hrani in continuare. Dupa ce au fost taiati de pe vie, dovlecii trebuie lasati afara inca zece zile, iar daca serile sunt foarte racoroase, acestia trebuie acoperiti. Depozitarea se face in locuri racoroase si cu putina grija, acestia pot rezista pana in primavara.
 

Sursa foto : www.virginiaplaces.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului