Legume

#iarna #usturoi #amenajarea gradinii #cultivare legume

Usturoiul, o leguma sanatoasa in gradina de iarna. Afla cum il plantezi!

Usturoiul este una dintre legumele care pot fi crescute iarna, intrucat aceasta planta creste mai bine in perioada rece. Usturoiul cultivat iarna are nevoie de putine ingrijiri, fiind simplu de intretinut. Iata care sunt pasii necesari pentru plantarea usturoiului in gradina ta de iarna!


1 Alege usturoiul pentru plantare

Pentru a planta usturoi iarna, alege capatani sanatoase, proaspete, fara urme de mucegai. Este indicat sa folosesti usturoi produs in gradina ta, deoarece usturoiul din magazine ar putea fi tratat impotriva incoltirii.


2 Alege cel mai bun loc pentru a planta usturoiul iarna

Pentru a planta usturoi iarna, gaseste in gradina un loc insorit, cu pamant fertil, curatat de buruieni, bine drenat. Nu folosi o zona din gradina unde au crescut in acelasi an plante care au avut probleme de sanatate. Pentru a rezista iarna, usturoiul are nevoie de un sol proaspat, fara urme de daunatori sau tratamente chimice.

Locul in care plantezi usturoiul nu trebuie sa permita acumularea apei scurse in timpul ploilor sau dezghetului. Este preferabil ca solul sa fie unul acid. Daca solul este amestecat cu compost, acesta va fi mai fertil si va asigura un drenaj corespunzator.


3 Planteaza usturoiul

Iarna, usturoiul se planteaza cu cateva saptamani inainte ca solul sa inghete. In zonele cu o iarna blanda sau in sere, bulbii de usturoi pot fi plantati in decembrie si ianuarie, cel tarziu in februarie.

Imparte capatana de usturoi in catei, fara sa cureti cateii de coaja. Foloseste numai cateii cei mai mari, care au atasata in partea de jos un capat de radacina. Nu folosi cateii de usturoi cu zone albastre-verzi, deoarece se poate sa fie atacati de mucegai, iar planta nu va putea creste.

Pune fiecare catel in pamant, la o adancime de 5 cm, cu partea plata jos si cu varful ascutit in sus. Planteaza cateii in randuri, la o distanta de 15 cm unii de altii. De asemenea, randurile trebuie sa aiba 30 cm intre ele. Pentru a obtine capatani mai mari de usturoi, se poate lasa un spatiu mai mare intre plante.


4 Uda usturoiul cu grija

Dupa plantare, uda usturoiul imediat. Apoi, planta poate fi udata constant, pana la primul inghet. In perioadele friguroase, usturoiul nu trebuie sa mai fie irigat, deoarece apa face mai mult rau decat bine plantei.


5 Acopera usturoiul cu un strat de mulci

Din cauza temperaturilor foarte scazute, usturoiul plantat iarna trebuie protejat cu un strat de mulci. Astfel, planta este ferita de frig si va avea sanse sa incolteasca.

Stratul de mulci poate fi din frunze si paie. Pe langa protejarea usturoiului impotriva frigului, mulciul mai are un rol: acela de a bloca iesirea radacinii din pamant in timpul dilatarilor si contractarilor repetate ale solului in perioada de iarna. Pentru mai multa siguranta, cateii pot fi plantati ceva mai adanc, astfel incat radacinile prinse sa nu poata fi descoperite si distruse de vremea de afara.

Dupa primul inghet, adauga un nou strat protector peste usturoi. Primavara, stratul trebuie inlaturat pentru ca planta sa poata rasari din pamant.

Sursa foto: greenmommygo.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului