Legume

#vinete #plante #legume

Vinetele

Vinetele sunt unele dintre cele mai consumate legume si sunt ingredientele de baza in bucatariile asiatice. De diverse forme si culori, vinetele sunt legume inedite, care impresioneaza prin marime si colorit.


 

Istorie

 

Vinetele sunt legume originare din India. Au fost cultivate in Asia inca din cele mai vechi timpuri, insa au devenit cunoscute in lumea civilizta abia in anii 1500. Prima mentiune despre aceasta planta se gaseste intr-un vechi tratat agricol din China, din jurul anului 544. In China antica, doamnele din inalta societate obtineau din vanata o vopsea neagra cu care isi vopseau dintii. Se pare ca vinetele au ajuns in bazinul mediteranean prin intermediul exploratorilor arabi. Pentru multa vreme se credea ca vinetele sunt foarte periculoase pentru sanatate si nu au fost consumate de catre om.

In Anglia , vinetele erau denumite "merele dragostei", pentru ca se credea ca au proprietati afrodisiace. Botanistii din nordul Europei denumeau vanata "mala insana", sau "marul nebun", pentru ca se credea ca cel care va manca din aceasta leguma va innebuni.

In Evul Mediu, arabii au introdus vanata in Spania si Grecia. Din Spania vanata a calatorit mai apoi in America, in secolul XVII, unde era folosita doar ca obiect de ornament. De-abia in secolul XX, vanata si-a facut intrarea si in meniul culinar al americanilor. In zilele noastre, vinetele se cultiva masiv in sudul Asiei, in Africa, America de Sud, in Europa de Sud si in Statele Unite ale Americii, unde prefera zonele insorite.

 

Varietati de vinete

 

Vinetele sunt plante de diverse forme, marimi si culori, de la mov, pana la verde si chiar alb. Exista chiar si specii de vinete portocalii. In India si in Asia exista cele mai multe varietati de vinete cultivate. Exista si specii de vinete care cantaresc peste un kilogram. Cultivatorii din Asia cultiva numeroase specii de vinete cu un colorit aparte. De la vinete albe, galbene, verzi, rosii, negre si chiar vinete curcubeu, pe toate le poti gasi in gradinile din Asia.

 

Vinetele in bucatarie

 

Vanata este o leguma care nu poate fi consumata in stare naturala, avand un gust amarui. Atunci cand este insa gatita, capata un gust si o aroma aparte. Vanata este o leguma care absoarbe foarte multa grasime, asadar nu este indicat sa o prajesti. Aceasta leguma este folosita in bucatariile mai multor popoare, din China pana in Spania. De cele mai multe ori, vanata este pregatita la cuptor. La francezi o vei intalni in ratatouille, la italieni in melanzane alla parmigiana, iar la greci vei manca musaca .

Vanata este si un ingredient de baza in bucataria orientala si arabeasca. Vanata poate fi fripta pe gratar, astfel incat pulpa sa fie scoasa si folosita alaturi de alte ingrediente precum tahini, lamaie si usturoi. Baba ghanoush este un fel de mancare libaneza pe baza de vinete. Si in bucataria iraniana vanata este folosita la scara larga in prepararea diverselor mancaruri. Imam bayildi este o mancare turceasaca, pe baza de vinete, cu iaurt, rosii si sos de usturoi.

 

Proprietati medicale

 

Studii ale Institutului de Biologie din Sao Paulo din Brazilia au aratat ca vinetele sunt eficiente pentru reducerea colesterolului. Vinetele ajuta si la blocarea formarii de radicali liberi si sunt o buna sursa de acid folic si potasiu. Vinetele sunt legumele cele mai bogate in nicotina. Continutul a 9 kilograme de vinete este echivalent cu cel al unei tigarete.

Pentru unele persoane insa, vinetele pot avea si efecte secundare nedorite. Foarte multe persoane sunt alergice la aceste legume. Reactiile severe de alergii pot include sufocare, greata si mancarime. Cei mai expusi alergiilor cauzate de vinete sunt copii, care ar trebui supravegheati atunci cand consuma preparate pe baza de vinete.

Sursa foto : www.defeatdiabetes.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din legume

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare