Plante de apartament

#plante de apartament #sanatate

15 plante de apartament care fac minuni pentru sanatate

Casa noastra ar trebui sa fie o "oaza" in care sa scapam de toate substanele nocive pe care le gasim in aerul de afara. Si totusi, chiar si in locuinta noastra, oricat de curata incercam sa o pastram, putem inhala substante toxice precum formaldehida, monoxid de carbon, tricloretilena sau amoniac, potrivit unui studiu "Aer Curat” facut de NASA. De mare ajutor pentru curatarea aerului din casa sunt, fara indoiala, ghivecele cu plante.

Plantele de apartament pot absorbi in proportie de pana la 90% chimicalele din aerul din casa. Iata care sunt cele mai eficiente:

Iasomia are un efect puternic asupra sanatatii mentale, parfumul ei si substantele pe care le elimina in aer avand rol de a calma anxietatea, a trata schimbarile de dispozitie, a imbunatati calitatea somnului, de a creste imunitatea si chiar libidoul.

„Voalul miresei” sau planta paianjen lupta cu success impotriva formaldehidei, monoxidului de carbon si a altor impuritati din aer. Acesti agenti poluanti vin in casele noastre odata cu pungile de hartie, hartia ceruita, servetele, lambriuri si materialele sintetice.

Daca aveti aceste materiale in casa, planta paianjen este perfecta, mai ales ca nu este nici foarte pretentioasa.

Limba soacrei este ideala pentru dormitor deoarece este recunoscuta pentru capacitatea sa de a imbunatati aerul. Aceasta planta va curata camera de tot felul de substante toxice printre care tricloretilena, formaldehida, toluenul, benzenul si xilenul. Cu cat mai multe ghivece de limba soacrei ai in casa, cu atat aerul va fi mai curat.

Rozmarinul este cunoscut mai degraba ca o planta medicinala deoarece imbunatateste capacitatea de concentrare si memoria, reduce durerile musculare si revigoreaza sistemul imunitar si circulator. Pe deasupra puteti folosi frunzele proaspete la gatit.

Crinul pacii este o planta minunata pentru apartament. Nu doar ca face niste flori albe, superbe, dar  absoarbe amoniacul, formaldehida si tricloretilena, lasand aerul din casa mult mai curat.

Iedera elimina 90% din mucegaiul din aer care poate declansa alergii si ajuta persoanele care sufera de astm sa respire mai bine noaptea si sa aiba un somn odihnitor. Atentie, totusi, pentru ca este otravitoare, iar copiii mici sau animalele de apartament ar putea sa o ingereze.

Iedera dracului, in schimb, poate elimina chimicale precum tricloretilena care se regaseste in adezivi, vopsea si chiar in detergent. Este o planta foarte rezistenta si astfel foarte usor de ingrijit.

Lavanda se poate tine in casa sub mai multe forme: fie la ghiveci, fie uscata intr-o vaza sau prin dulapuri, fie in saculeti amplasati strategic. Parfumul sau si substantele pe care le degaja in aer sunt antidotul perfect pentru stres, insomnie, neliniste, nervozitate, anxietate sau depresie.

Aloe Vera este faimoasa pentru proprietatile vindecatoare, cum ar fi calmarea si hidratarea pielii iritate si tratarea arsurilor de tot felul, degeraturilor, psoriazisului si chiar a ranilor.

Ficusul care la un moment dat nu lipsea din nicio casa, dar care unora li se poate parea prea mare si pretentios, este un adevarat "aspirator” de germeni si chimicale si de praf. In ciuda dimensiunilor sale, ficusul nu este greu de ingrijit. Are nevoie doar de apa, lumina si, periodic, de curatarea frunzelor de praf pentru a-si putea face treaba cu eficienta in continuare.

Bromelia absoarbe pana la 90% din chimicalele otravitoare precum benzenul. Spatiile luminoase si insorite sunt perfecte pentru ea.

Gerbera a fost desemnata recent de NASA drept cea mai buna planta pentru eliminarea benzenului din spatiile inchise si producerea de oxigen pe timpul noptii. Potrivit Institutului de Pneumologie, aceasta ii va ajuta pe cei care sufera de insomnie si apnee.

Feriga sabie este un umidificator natural minunat. De asemenea ajuta la purificarea aerului si combate formaldehida si alte toxine nedorite. Este usor de intretinut si prefera lumina indirecta, iar singura sa "pretentie" este sa aiba in permanenta pamant umed.

Azaleele nu sunt doar delicate si colorate, fiind o bucurie pentru ochi, ci si un "aspirator" pentru chimicalele din aer. Are nevoie doar de umiditate si isi va face perfect treaba.

Philodendronul este cunoscut pentru proprietatile sale de filtrare a chimicalelor toxice precum xilenul si formaldehida din aer. Philodendronul prefera spatiile cu putina lumina si nu necesita ingrijiri speciale, dar poate fi periculos daca este ingerat de animale sau copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului