Plante de apartament

#plante de apartament #begonie #begonii #inmultire plante #inmultire begonia #inmultire prin frunze

3 pasi pentru a inmulti begonia prin frunze

Usor de inmultit prin frunze sau tulpini, begonia este una dintre plantele care poate fi un punct de atractie in gradina, primavara, vara si toamna. Descopera cat de usor poti inmulti aceste flori in gradina.

Genul begonie include peste 800 de specii de plante, dar cele mai intalnite in Romania fac parte din varietatile decorative care pot fi inmultite in mod simplu prin frunze. Iata cei mai importanti pasi pentru a inmulti aceste flori, pentru o gradina frumoasa in mai multe anotimpuri.

Daca vrei o rata de succes cat mai mare pentru o gradina de primavara superba, vei avea nevoie sa folosesti un ghiveci si un amestec special de pamant de flori pentru a inmulti begonia.


Alegerea frunzei potrivite

Primul pas este chiar alegerea unei frunze de begonie, care sa nu prezinte niciun semn de boala sau zone galbene. Opteaza pentru o frunza de dimensiuni mari si taie un cerc cu diametrul de 5-6 cm, in jurul nervurilor centrale.


Impartirea corecta a frunzei

Pornind apoi de la centru, taie cercul in mai multe triunghiuri urmand insa liniile naturale ale begoniei. Frunzele se dezvolta corect atunci cand sunt taiate in jurul unei nervuri centrale.


Plantarea frunzelor de begonie

Odata ce ai obtinut fragmentele taiate corect, vei avea nevoie sa le plantezi intr-un amestec de nisip cu pamant de flori special, bine afanat. Introdu fiecare fragment de frunza de begonie in pamant cu partea subtire in jos.



Butasii de frunze se dezvolta insa incet, astfel incat daca vrei cat mai multe flori in gradina primavara, ar trebui sa inmultesti begonia cat mai rapid. Planta ajunge la maturitate dupa chiar 10 luni, atunci cand este ingrijita corect.

Ghiveciul in care ai pus fragmentele de frunze de begonie are nevoie de cat mai multa caldura, minim 25 de grade, si o umiditate ridicata. Radacinile se formeaza incet, astfel incat perioada de dezvoltare initiala poate dura 2-3 luni.

Odata ce a prins radacini, begonia poate fi transplantata intr-un ghiveci mai mare, dar pentru a o plasa printre alte flori, in gradina, ar fi bine sa mai astepti.

Nu uita ca begonia prefera sa fie ferita de lumina directa a soarelui si multa umezeala, indiferent daca o tii in ghiveci sau o plantezi in gradina primavara. Cand aerul este uscat, poti pulverizare apa pe frunzele ei o data la cateva zile.

Sursa foto: gardenertofarmer.net, homelife.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare