Plante de apartament

#plante #planta carnivora #venus plytrap

8 lucruri interesante despre planta carnivora Venus Flytrap

Planta carnivora Venus Flytrap, pe numele ei stiintific Dionaea muscipula, este perfect capabila sa distinga prada vie de obiectele neinsufletite din jur, precum pietrele sau frunzele uscate. De altfel, aceasta planta fascinanta este foarte bine echipata natural sa captureze si sa digere insecte.

Dintre toate tipurile de plante carnivore, Venus Flytrap este extrem de populara in casele persoanelor care isi doresc varietati exotice (si o locuinta fara muste, tantari sau paianjeni). Iata cateva lucruri interesante despre Dionaea muscipula si modul sau de viata special.

1. Venus Flytrap foloseste o metoda iscusita de a-si captura prada, un echivalent natural al tehnologiei prin senzori.

2. Planta are o capacitate uimitoare de adaptare la mediu, consumand insecte ca sursa de nitrogen necesar pentru formarea proteinelor de care are nevoie sa supravietuiasca.

3. Venus Flytrap este o planta de mici dimensiuni, cu 4-7 frunze mari, care cresc dintr-o tulpina subterana scurta. Aceasta din urma atinge in general inaltimea de 7-10 centimetri. La maturitate, planta produce flori pe o singura tulpina inalta, departe de frunzele intimidante.

4. Gustarile preferate ale plantei carnivore Venus Flytrap sunt furnicile si paianjenii. Chiar si asa, planta nu refuza nici mese formate din gandaci, lacuste, greieri, omizi sau melcisori.

5. Te intrebi cum a ajuns Venus Flytrap sa aleaga un stil de viata carnivor? Ei bine, "stramosii" sai traiau in habitate cu sol foarte sarac in nutrienti (mlastini si balti), care nu le furniza substantele esentiale supravietuirii. Mecanismul lor de adaptare a condus la capturarea insectelor si digerarea lor.

5. Venus Flytrap foloseste si o "momeala" naturala pentru a-si captura "victimele". Planta produce un nectar cu miros dulce, imbietor, de care toate insectele sunt atrase. Perii fini de pe suprafata frunzelor actioneaza similar senzorilor, care odata ce intercepteaza contactul cu insecta, activeaza miscarea de inchidere a frunzelor, astfel incat prada sa nu mai poata evada.

6. Frunzele au o viteza de inchidere de o zecime de secunda, cand prada ajunge in proximitatea plantei.

7. Mecanismul de capturare al plantei carnivore Venus Flytrap se poate activa si in contact cu alte obiecte neanimate (pietricele, picaturi de ploaie, bete etc.). Cand planta constata ca nu poate digera "prada", o elibereaza in 10-12 secunde.

8. Prada ideala pentru Venus Flytrap are dimensiunea unei treimi din spatiul interior al frunzelor sale.

Sursa foto: telegraph.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului