Plante de apartament

#ingrijire plante #floare #plante de apartament

Aechmea, floarea care infloreste o data in viata

Aechmea fasciata (cunoscuta la noi si sub denumirea de Ecmea) provine din padurile tropicale din Brazilia, unde creste pe trunchiurile copacilor. Este o planta care infloreste o singura data in viata, cand ajunge la maturitate . Dupa ce a inflorit, planta-mama se usuca, lasand loc puilor, unu sau doi, care incep sa se dezvoltea de la baza ei. Aechmea fasciata este o planta de apartament foarte apreciata pentru calitatile sale decorative dar si pentru faptul ca este simplu de cultivat.


1 Descriere


Aechmea fasciata face parte din familia Bromeliaceae si, la maturitate, are o inaltime de aproximativ 60 cm si un diametru de circa 30 cm.

Frunzele, cu o lungime de maximum 50 cm, sunt dispuse in rozeta, arcuite si prezinta tepi pe margini. Au culoare verde-gri si sunt acoperite cu o pudra albicioasa.

Ecmea infloreste pentru prima data dupa aproximativ 2-3 ani de la plantare cand, in centrul frunzelor se dezvolta o floare formata din numeroase petale ascutite, de culoare roz. Floarea traieste cateva luni, de la sfarsitul primaverii pana la sfarsitul verii.

Dupa uscarea inflorescentei, Aechmea intra intr-o perioada de repaus, cand produce 1-2 pui lateral. Incet-incet, planta mama se devitalizeaza, permitand puiului sa se dezvolte.


2 Cultivare


Pentru a se putea dezvolta corect, Aechmea fasciata trebuie sa fie plantata intr-un ghiveci mediu ca inaltime, dar cu un diametru mare (din cauza lungimii frunzelor.) Atentie insa, un ghiveci mult prea mare poate duce la putrezirea radacinilor plantei.

Prefera un sol usor drenabil si acid, la fel ca cel special pentru cultivarea orhideelor, pe care il poti cumpara de la magazinele de specialitate. Poti sa prepari si singur acest sol, din parti egale de pamant de flori de la magazin, perlita si bucati mici de talas.


3 Temperatura si lumina


Ecmea este o planta care iubeste lumina multa insa nu trebuie expusa direct la soare, mai ales in mijlocul zilei. Se poate adapta si la medii cu lumina medie.

Fiind originara dintr-o zona tropicala , nu rezista la temperaturi mai mici de 15o C.


4 Udarea


In mediul sau natural, Aechmea fasciata acumuleaza apa de ploaie si roua in cupa formata de frunze. De aceea, si ca planta de apartament, rozeta centrala a Ecmeei trebuie mentinuta permanent umeda, prin pulverizare abundenta sau prin turnarea unei cantitati mici de apa, la temperature camerei.

Apa din rozeta centrala trebuie inlocuita periodic, iar baza rozetei trebuie curatata cu o carpa sau un burete umed. Solul trebuie udat cu moderatie, excesul de apa fiind daunator.


5 Inmultire


Din momentul in care ajunge la maturitate si se dezvolta suficient cat sa inceapa sa infloreasca, Aechmea are o durata de viata de circa 6 luni - 1 an.

Dupa inflorire, daca planta este ingrijita cum trebuie, la baza ei apar unul sau doi pui. Acestia trebuie lasati sa se dezvolte. Dupa ce floarea se ofileste, planta-mama incepe sa se usuce. Insa chiar si asa, ea trebuie lasata in ghiveci pana in momentul in care puii ajung la jumatate din dimensiunea ei. Dupa ce ating aceasta dimensiune, este indicat ca puii sa fie mutati in propriile ghivece, pentru a avea spatiul necesar dezvoltarii.

Puii vor avea nevoie de doi-trei ani pentru a ajunge la maturitate.


6 Boli si daunatori


Aechmea fasciata este foarte rezistenta la boli si daunatori. Poate deveni vulnerabila la pureci si alti paraziti microscopici daca aerul nu are umiditatea necesara.

Aceasta planta de apartament contribuie la imbunatatirea aerului din camera, eliminand formaldehida din mediul inconjurator.

Sursa foto : www.gardening.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului