Plante de apartament

#radacini putrezite #radacini putrezite orhidee #radacini orhidee #salvare orhidee #orhidee

Au putrezit radacinile orhideei? Cum o mai poti salva

Orhideea ta s-a ofilit si nu stii ce sa faci ca sa o readuci la viata? Aceste plante sunt extrem de frumoase si foarte multi romani le au in apartamentele lor, insa au nevoie de o ingrijire speciala si multa atentie pentru a rezista.

Daca radacinile plantei au putrezit, iar orhideea este pe cale sa ofilieasca, trebuie sa pui in practica mai multe recomandari. Iata ce trebuie sa faci ca sa o readuci la viata

In primul rand trebuie sa fii foarte atent cum uzi orhideea. Aceste plante nu trebuie sa absoarba foarte multa apa, de aceea ea trebuie scufundata in apa, pentru aproximativ 3-5 ore, dupa aceea trebuie sa lasi vasul la scurs pana se elimina apa care s-ar putea strange in farfurioara pe care sta asezata floarea in mod obisnuit. In caz contrar, poti gasi o orhidee putrezita.

Dupa aproximativ 10 minute, timp in care apa s-a scurs in totalitate, se poate duce la locul unde obisnuiesti sa o tii. Orhideele nu se uda decat o data la 7-10 zile (pe timp de vara) si cu mult mai rar iarna. Recipientul in care sta floarea trebuie sa fie neaparat transparent.

Un semn clar ca radacinile au inceput sa putrezeasca este faptul ca isi schimba culoarea. Atunci, trebuie sa scoti planta din ghivec, sa indepartezi substratul care exista printre radacini. Cu ajutorul unei foarfece pe care ai sterilizat-o si care este si foarte bine ascutita (pentru a taia repede si usor), indeparteaza toate partile de radacina compromise. 

Radacinile sanatoase sunt tari si au suprafata neteda. Cu cat culoarea radacinii este mai deschisa cu atat planta este mai tanara. Prin cufundarea in apa, vor deveni verzi. Radacinile putrezite au culoare inchisa, aspect filiform, pete intunecate si umede, iar cand sunt apasate iese apa din ele. Taieturile radacinilor sunt prelucrate obligatoriu cu praf de carbune activat sau cu praf de scortisoara.

Urmatorul pas este sa inmoi baza plantei intr-o solutie de Atonik (stimulator de crestere si fortificare care va ajuta planta sa formeze noi radacini). Recipientul in care statea floarea trebuie spalat bine si sters riguros dupa care umpli jumatate din el cu substrat proaspat.

Asezi cu grija planta si acoperi pana sus cu al doilea rand de strat de pamant special de orhidee. In aproximativ doua luni de zile ar trebui sa observi ca plantei i-au dat noi radacini si va fi si gata sa infloreasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare