Plante de apartament

#cactus #cactus de craciun #planta #ghiveci

Cactusul Epiphyllum

Cactusul Epiphyllum este o planta originara din Brazilia si este recunoscuta pentru faptul ca infloreste in preajma Craciunului, de unde i se trage si denumirea de Craciunel.  Din cauza sensibilitatii sale, planta mai poarta si numele de „Nu ma deranja” – daca este miscata sau mutata, este foarte posibil sa ii cada bobocii.

Planta este diferita de cactusii din desert si nu are nevoie de conditii asemanatoare cu acestia, desi cei care le achizitioneaza le trateaza in mod similar.


Ingrijire


Craciunelul are nevoie de o drenare foarte buna, asa ca cel mai potrivit sol este unul format din turba , nisip si chiar cioburi de la un ghiveci de lut.  De asemenea,  nu este bine sa plantezi floarea intr-un ghiveci prea mare pentru ca acest ii va provoca umiditate excesiva la nivelul radacinilor si va duce astfel la putrezire.


In acelasi timp, plantei ii place stabilitatea, asadar, ar fi bine sa te hotarasti inca de la inceput unde vrei sa o asezi. Altfel, risti sa o pierzi, cu atat mai mult daca faci acest lucru in perioada de inflorite. Ghiveciul nu trebuie nici macar rasucit.


Udare


In perioada verii, poti uda Craciunelul o data la 4 zile, insa el poate rezista foarte bine fara apa pana la doua saptamani.  Mai mult decat atat, in perioada de inflorire ar fi bine sa le uzi mai rar decat de obicei. O data la 7-8 zile este suficient.


Atunci cand apa balteste in farfuria ghiveciului, este imperios necesar ca aceasta sa fie rapid indepartata pentru a evita putrezirea radacinilor. Planta este sensibila din acest puncrt de vedere.


Lumina si temperatura


Cactusul Epiphyllum este o planta care are nevoie de lumina si eventual de razele soarelui, dar intr-un mod filtrat. In mediul sau natural planta este umbrita de copaci inalti, iar razele soarelui o ating doar putin.  Asadar, daca i-ai pregatit un loc in care soarele domneste de dimineata pana seara ar fi bine sa te gandesti la o alta locatie. Cel mult il poti aseza intr-un loc in care soarele bate doar putin la primele ore ale diminetii.


Daca vara suporta destul de bine temperaturile ridicate, iarna trebuie sa ii asiguri aproximativ  22 de grade.


Inmultire


Rupe o parte de tulpina ca are deja cel putin doua segmente, lasa suprafata taiata sa se usuce cateva ori si apoi planteaz-o intr-un ghiveci mic.  Mentine planta la loc umbros si la o temperatura de aproximativ 21 de grade si replanteaz-o atunci cand creste si ghiveciul devine prea mic. Butasii trebuie plantati in lunile martie – aprilie, pentru rezultate optime.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare