Plante de apartament

#ingrijire plante #plante #plante de apartament #temperatura

Care este temperatura ideala pentru plantele de apartament

Plantele de apartament au nevoie de conditii optime de lumina, apa si temperatura. In timp ce asigurarea apei si a luminii nu ridica probleme, asigurarea confortului atat pentru locatari, cat si pentru plante, este o adevarata provocare, fiecare planta necesitand o anumita temperatura pentru a se dezvolta armonios.

Atunci cand temperatura atinge pragul de inghet, dezvoltarea plantelor se opreste. Chiar si asa, plantele pot supravietui la temperaturi situate intre - 40 si + 40 de grade. In special, bulbii si semintele in stare latenta suporta aceste variatii mari de temperatura.

In interior insa, plantele au nevoie in timpul zilei de temperaturi intre 20 si 25 de grade, iar in timpul noptii pot fi mai joase.


Lumina si temperatura camerei, factori esentiali pentru dezvoltarea plantelor

Intre temperatura si lumina dintr-o camera exista o stransa legatura: cu cat incaperea este mai bine luminata, cu atat temperatura interioara este mai mare. Astfel, in sezonul rece, atunci cand in timpul zilei plantele beneficiaza de mai putine ore de lumina, este bine sa fie amplasate in camere luminate, aproape de fereastra.

Totusi, atat vara, cat si iarna, plantele de apartament au nevoie de o temperatura mai joasa pe timpul noptii.


Semne care indica temperatura nepotrivita

Plantele se impart in trei categorii: rezistente la frig, care prefera temperaturile moderate si termofile. Majoritatea plantelor de apartament fac parte din categoria celor termofile, care prefera o temperatura medie de 15 - 20 de grade.

Schimbarile bruste de temperatura (de exemplu iarna, atunci cand tii deschisa fereastra pentru mai mult timp) duc la anumite dereglari de crestere ale plantelor. In cazuri grave, plantele isi pot pierde frunzele sau bobocii. De asemenea, atunci cand sunt expuse pentru un timp indelungat la temperaturi joase, plantele pot degera: frunzele si florile se pateaza si formeaza deasupra un strat apos.

Periculoasa este si cresterea brusca a temperaturii. Plantele care stau la soare sau in apropierea surselor de caldura se ofilesc, frunzele si florile uscandu-se rapid. In astfel de situatii, este bine ca planta sa fie mutata intr-un loc mai racoros si sa fie bine hidratata.

Plante termofile, care rezista la temperaturi intre 20 - 25 de grade: begonia regala, hibiscus chinezesc, iasomia multiflorala, peperomia, ficus, filodendron, hoya carnosa.

Plante rezistente la frig, care suporta temperaturi de maxim 15 grade: aspidistra, clivia, lamaiul, tuia.

Sursa foto: tvaraj.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare