Plante de apartament

#rozmarin #rozmarin iarna #cultivare rozmarin

Cultiva iarna rozmarin pentru preparate culinare aromate!

Rozmarinul este o planta iubitoare de caldura, care poate fi crescuta cu succes intr-un ghiveci, in interior. Iarna, rozmarinul este una dintre plantele aromatice pe care le poti folosi in stare proaspata, direct din ghiveci, la tine in bucatarie.

Iata ce trebuie sa stii despre cresterea rozmarinului in ghiveci in sezonul rece:


1 Pregateste planta pentru trecerea din exterior in interior

Pentru ca rozmarinul din gradina sa se obisnuiasca cu mediul din interior, este recomandat sa faci trecerea treptat. La sfarsitul verii, scoate rozmarinul din pamant si planteaza-l in ghivece pe care pune-le apoi intr-un loc adapostit, langa un zid. Este bine sa fie un loc partial insorit, in asa fel incat planta sa se obisnuiasca cu lumina mai slaba.

Din toamna, transfera rozmarinul intr-un ghiveci de interior. De obicei, rozmarinul este adus inauntru cand temperaturile de afara scad sub 16 grade Celsius.

Rozmarinul poate fi pastrat iarna in interior pana la sfarsit de sezon. Scoate planta afara numai dupa ultimul inghet, dupa inceputul lunii martie.


2 Pregateste ghiveciul pentru rozmarin

Alege un ghiveci potrivit pentru rozmarin, in functie de marimea acestuia. Ghiveciul trebuie sa aiba un sistem de drenaj functional, deoarece planta nu tolereaza solul cu apa statuta.

Pentru un sol bine drenat, pune pe fundul ghiveciului un strat de pietricele. Apoi, umple recipientul cu pamant pentru ghivece, bogat in humus. Pentru a creste rozmarin in interior, cel mai simplu este sa-l transplantezi dintr-un alt ghiveci in loc de a-l creste din seminte. Pune planta in recipient la aceeasi adancime la care era initial.


3 Gaseste un loc potrivit pentru ghiveci

Iarna, rozmarinul trebuie sa beneficieze de 6-8 ore de lumina pe zi. De aceea, cel mai bun loc pentru ghiveciul cu planta aromatica este pervazul unei ferestre neacoperite. O fereastra cu orientare spre sud sau vest este o alegere potrivita pentru planta ta de interior.


4 Uda rozmarinul

Uda rozmarinul odata ce ai terminat transplantarea. Iriga planta zilnic pentru a mentine solul umed in primele 2-3 zile. Apoi, poti uda planta aromatica numai dupa ce solul s-a uscat complet. Cantitatea de apa necesara depinde de cat de multa lumina are planta si cat de cald este in incapere. Cu cat temperatura este mai scazuta si lumina mai slaba, cu atat rozmarinul necesita mai putina apa in timpul iernii.


5 Foloseste compost

O data pe luna, adauga un strat de compost in jurul rozmarinului pentru a asigura cantitatea de nutrienti in sol.


6 Aeriseste incaperea

Intr-o incapere in care aerul nu circula, rozmarinul este afectat de fainare. Cand se intampla acest lucru, pe frunzele plantei aromatice apar pete albe de mucegai. Smulge portiunile afectate ale plantei si fa o solutie din 2 linguri de lapte si o cana de apa. Pulverizeaza solutia pe planta pentru a o proteja de acest daunator.

Ghiveciul cu rozmarin nu trebuie sa stea intr-o incapere cu aer statut. Aeriseste incaperea din cand in cand sau foloseste un ventilator. Nu lasa, insa, planta in fata curentilor de aer de afara deoarece temperaturile mici o pot distruge.

Sursa foto: hillgardens.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului