Plante de apartament

#protea #planta protea #crestere protea

Cum cresti Protea

Protea sunt plante cu flori neobisnuite, asemanatoare cu anghinarea. Aceasta planta a fost descoperita la mijlocul anilor 1700, iar in zilele noastre numara peste 1500 de specii, in culori vibrante.

Extrem de populara in Africa, Protea a ajuns si in alte regiuni ale lumii, precum Australia sau bazinul mediteranean. Iubeste climatele calde si solurile bine afanate. Este o floare impunatoare, extrem de atragatoare, ideala pentru orice tip gradina. Protea poate fi plantata atat din seminte, cat si din rasaduri.

Iata ce trebuie sa stii despre plantarea si cresterea plantei Protea:
 

Ce trebuie sa stii despre Protea


Protea este o planta originara din Africa de Sud, cu peste 1600 de specii. Infloresc din toamna pana in iarna si sunt extrem de atragatoare, insa in unele zone pot inlori tot timpul anului, in special daca sunt plantate in ghiveci.

Planta Protea iubeste gradinile spatioase si luminoase. Se dezvolta bine si in solurile mai putin afanate. Protea creste bine si in zonele mai racoroase, cu soluri umede. Trebuie insa sa o protejezi de ger. Atunci cand cumperi Protea trebuie sa alegi plante sanatoase, care nu au urme de boala.
 

Cum cresti Protea

Sol. Cele mai multe specii de Protea prefera soluri bine drenate si acide. Trebuie insa sa le feresti de umezeala in exces si de ger. Nu tolereaza deloc solurile cleioase, deoarece au nevoie de un drenaj bun pentru a-si dezvolta o retea sanatoasa de radacini.

Daca solul din gradina ta este foarte dur sau cleios este indicat ca inainte de a planta Protea sa imbunatatesti drenajul solului. De asemenea, poti folosi si un strat nou de sol mixt sau poti instala tuburi de drenaj.

Plantare. Cea mai buna perioada pentru plantare este toamna. Protea poate fi insa plantata si primavara. Cele mai multe specii de Protea au nevoie de mult soare, insa sunt si unele specii care vor tolera si putin umbra.

Intre plante trebuie sa lasi suficient spatiu pentru ca aerul sa circule si radacinile sa se dezvolte frumos. In ghivece, Protea nu trebuie plantata foarte adanc.

Fertilizare. Speciile de Protea gresc in soluri sarace in nutrienti, astfel ca pot fi vatamate atunci cand sunt fertilizate cu substante care contin cantitati normale de fosfor. Atunci cand plantezi Protea in gradina este indicat sa nu folosesti niciun fel de fertilizator. Aceste plante au un sistem propriu de inradacinare. Radacinile plantei sunt astfel concepute incat sa gaseasca singure nutrientii de care au nevoie.

Daca totusi vrei sa fertilizezi planta, este indicat sa folosesti un fertilizator bland, solubil, care sa nu contina fosfor. In schimb, unele specii de Protea au nevoie de fertilizare la maturitate, in special daca sunt plantate in soluri nisipoase sau dure.

Apa. Solul bine drenat este esential pentru Protea. Sistemul de radacini al acestei plante trebuie sa stea fixat in soluri umede, insa nu baltoase. Frecventa cu care vei uda aceasta planta depinde de solul in care este plantata Protea. Plantele mature au nevoie de apa din abundenta doar o data pe saptamana.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare