Plante de apartament

#cala #ingrijire #flori #ingrijire cala

Cum sa cresti si sa ingrijesti cala

Cala face parte din specia crinilor cu forma aparte, chiar daca s-a creat in jurul ei o aura de mister. De-a lungul timpului, cala a fost asociata cu evenimente importante din viata, de tipul inmormantarilor si nuntilor, insa, astazi, a devenit o floare deosebit de populara multumita cerintelor sale minime de ingrijire, dar si rezistentei in timp si a aspectului elegant si sofisticat.


Cum sa obtii cale din seminte


Cumpara un buchet de cale si lasa-le sa se usuce natural. Scutura semintele la final si strange-le atent intr-un plic de hartie. Inmoaie in apa un servet gros din hartie (de bucatarie) si presara cu grija semintele de cala pe jumatate din el. Indoaie servetul si acopera astfel semintele cu jumatate de servet.

Plaseaza servetul intr-un platou sau tava si pune-l la umbra, intr-ujn loc racoros. Pulverizeaza apa pe servet din cand in cand pentru a mentine umiditatea constanta. Nu adauga prea multa apa pentru a evita mucegairea semintelor.

In cateva zile, semintele de cala vor inumuguri. Daca peste 4-5 zile nu vezi nici un rezultat, acestea trebuie aruncate si poti repeta operatiunea.


Sfaturi despre cresterea si ingrijirea calei


Achizitioneaza cateva ghivece de marime medie si introdu in ele cate doua seminte care au dat semne de viata. Nu le planta la distanta prea mare de suprafata. 2-4 centimetri este indeajuns ca samanta de cala sa isi extraga tot ce are nevoie din pamant si sa absoara bine apa, in acelasi timp.
Daca locuiesti intr-un climat calduros (sau este sezonul cald afara) poti sadi rasadurile de cala direct afara, in gradina.

Sfat: Nu uita sa pui un betisor cu o eticheta in locul in care ai sadit rasadul de cala in gradina pentru a-l repera si ocroti mai usor.

Plaseaza ghivecele cu cale intr-un loc insorit sau desoebit de luminos. la fel ca in cazul platourilor in care ai crescut semintele, nu vrei ca radacinile calei sa putrezeasca asa ca este recomandat sa adaugi apa in farfuriuta ghiveciului si sa lasi planta sa absoarba apa de care are nevoie. Ideea este sa mentii umiditatea semintelor, evitand excesul de apa.

Verifica des starea calelor. S-ar putea ca, in anumite ghivece sa se dezvolte numai una dintre cele doua seminte. Oricat ti-ar fi de greu, cea mai putin rezistenta trebuie inlaturala.

Sfat: In momentul in care observi existenta a 2-3 frunze de cala, atunci trebuie s-o muti in gradina sau intr-un ghiveci mult mai mare.

Truc: Calele in ghiveci sunt o idee deosebita de cadou. Infasoara o funda in jurul ghhiveciului si un biletel cu instructiuni de ingrijire, astfel inca viitorul proprietar sa stie tot ce are nevoie despre cala.


2 idei pentru cala de gradina


1. Calele crescute in ghivece se vor descurca mai bine decat cele sadite direct in pamant. Ai sansa de a controla mai bine calitatea pamantului, cantitatea de apa care ajunge la ele si indepartarea buruienilor daunatoare.
2. Ghiveciul pentu cale trebuie sa beneficieze de un orificiu de scurgere potrivit astfel incat excesul de apa sa poata iesi pe acolo.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului