Plante de apartament

#dafin #ghiveci #seminte

Cum sa cresti un dafin in ghiveci chiar la tine pe balcon

Dafinul sau Laurus Nobilis este originar din Orientul Mijlociu dar se gaseste in majoritatea zonelor mediteraneene. Frunzele sale sunt un condiment pentru mancare.

Frunzele sunt usor ondulate pe margini,  lucioase, si cu miros specific si produc fitoncide, care omoara bacteriile si virusii.

Dafinul poate fi crescut in ghiveci. Se simte foarte bine in ghivece mari, unde poate creste pentru a fi un minunat arbust decorativ.

Semintele trebuie semanate toamna tarziu sau iarna devreme, pentru ca rasadurile sa creasca pana ce zilele devin calduroase si lungi. Preventiv, semintele au nevoie de scarificare (distrugerea partiala a integritatii invelisului solid impermeabil). Pentru aceasta, frecati "boabele" cu hartie abraziva sau zgariati-le cu un cutit. Apoi, acestea trebuie inmuiate timp de cateva zile in apa calda. Dupa ce semintele se umfla, se pun intr-un pahar cu nisip calcinat si umed, la o adancime de 1 cm.

Vasul trebuie acoperit cu folie alimentara, iar semintele trebuie lasate la germinat intr-o incapere calda si luminoasa. Ai grija, pentru ca nisipul trebuie udat periodic si indeparteaza folia imediat ce apar primele plante tinere. Dupa ce pe planta apar 3-4 frunze, poti planta rasadul in ghiveci.

Cum se inmulteste dafinul

Sa cresti un dafin din butas nu este deloc complicat. Taie de pe tufa o ramura verde cu lungimea de 20-25 cm. Apoi, butasul se planteaza intr-un pahar plin cu nisip umed sau o sticla de plastic taiata si se acopera cu un borcan, astfel incat nivelul de umiditate sa fie inalt.

Se recomanda ca butasul sa fie stropit cu apa de 2-3 pe saptamana. Inradacinarea poate avea loc peste 3-4 luni, apoi planta poate fi sadita in ghiveci.

Cum se ingrijeste dafinul

Detaliul esential pentru dezvoltarea arbustului este temperatura, care trebuie sa fie de 15-20°С pe timp de vara si 10-12°С iarna. Dafinul prefera aerul umed.

Dafinul se uda abundent mai ales vara in zilele foarte calde. Baltirea sau stagnarea pot duce la distrugerea radacinilor. Nu se uda niciodata in exces si nici nu se pastreaza apa in farfuriora ghiveciului. Recomandat, la plantare, la baza ghiveciului asezarea unui strat de nisip de zece centimetri care functioneaza ca o zona tampon.

Peste 2 ani dupa transplantare, copacul trebuie sadit in alt ghiveci, deoarece radacinile vor avea prea putin spatiu. Cu o ingrijire corespunzătoare, dafinul poate creste pana la o inalțime de peste 2m.

Cand se strang frunzele

Frunzele se strang in noiembrie – decembrie. In aceasta perioada, ele contin cele mai multe uleiuri esentiale. Acestea pot fi pastrate timp de 1 an. Apoi ele devin amare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului