Plante de apartament

#ghiveci #plante #flori

Cum sa dezinfectezi un ghiveci

 

Reutilizarea ghivecelor pentru flori este o metoda buna de economisire a unor sume de bani, dar si de reciclare (mai ales in ceea ce priveste recipientele de plastic). Indiferent din ce sunt realizate, ghivecele trebuie sa fie bine curatate si dezinfectate inainte ca in ele sa fie transplantate alte plante. 

Dezinfectarea este necesara pentru a evita ca planta noua sa se imbolnaveasca sau sa ia anumiti daunatori pe care ii avea planta de dinainte. 

Iata pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a steriliza un ghiveci:

 

Indeparteaza orice urma de pamant

 

Dupa ce ai scos planta din ghiveci, scapa de pamantul vechi si inceraca sa nu lasi pe suprafata recipientului nici macar o urma de sol. Dupa ce versi pamantul vechi intr-o punga de plastic sau hartie si arunca-l la gunoi.

Desi poti fi tentat sa duci pamantul intr-o gradina, ar fi bine sa eviti sa faci acest lucru pentru ca exista riscul ca plantele din gradina respectiva sa se imbolnaveasca in cazul in care pamantul avea anumiti daunatori. 

Resturile de pamant care sunt intarite, le poti indeparta cu ajutorul unui burete abrazive sau a unei perii de unica folosinta

 

Spala ghiveciul

 

Ghiveciul proaspat curatat de urmele de pamant umple cu apa si detergent lichid si se spala bine cu apa la temperatura camerei. Foloseste un burete cu ajutorul caruia sa cureti bine recipientul, chiar si printre gauri (daca este cazul), dar si la extremitati. 

Cand il scoti de sub jetul de apa, ghiveciul trebuie sa arate ca nou, iar apoi poti trece la pasul urmator.

 

Foloseste clor

 

Dupa ce l-ai spalat, toarna o cantitate moderata de clor intr-un recipient cu pulverizator si imprastie produsul dezinfectant , din belsug,  pe toata suprafata ghiveciului. Clorul este cel mai bun si cel mai sigur dezinfectant in astfel de situatii.

Totusi, daca vrei sa utilizezi un produs care sa fie mai putin daunator cu mediul inconjurator, poti inlocui clorul cu otet. Acesta omoara bacteriile si este aproape la fel de eficient ca si clorul.

Orice solutie ai alege, las-o sa actioneze cel putin jumatate de ora, dupa care clateste ghiveciul cu apa din belsug.

 

Lasa recipientul la uscat

 

Dupa dezinfectare si clatire cu apa, aseaza ghiveciul in bataia directa a soarelui pentru a se usca si pentru ca orice urma de dezinfectant sa se evapore in totalitate. Nu uita ca solutiile dezinfectante (in special clorul) pot fi fatale pentru plantele tale, asa ca incearca sa eviti astfle de accidente.

Daca ghiveciul este de plastic, jumatate de zi de stat in soare reprezinta o perioada suficienta pentur uscare, in timp ce recipientele din lut se usuca mai greu si au nevoie sa stea in aer liber, la soare, aproximativ 48 de ore. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului