Plante de apartament

#iedera #planta #ghiveci

Cum sa ingrijesti iedera

Iederea este o planta care in mod normal creste in aer liber si care se intinde pe orice suprafata, insa ea poate creste si in interiorul unui apartament. Evident, planta de interior nu va atinge aceleasi dimensiuni ca una care creste in exterior, asa ca nu trebuie sa iti faci griji pentru acest aspect. Iedera de apartament va creste doar  atat cat ii vei permite tu sa o faca.


Iata cum trebuie sa ingrijesti o iedera de interior


Udare


Iedera de exterior este foarte rezistenta in lipsa apei, asa ca nici cea de interior nu are foarte mari probleme in acest sens.  Vara poti uda planta la 3 – 4 zile, in timp ce in sezonul rece aceasta poate rezista foarte bine fara apa chiar si o saptamana. De asemenea, este foarte important ca atunci cand uzi iedera, sa nu lasi apa sa balteasca in farfuriuta pentru ca radacinile acesteia pot putrezi.


Lumina


In mod normal, iedera se dezvolta foarte bine in locurile umbroase, asa ca ar fi bine sa ii gasesti in casa un loc in care lumina patrunde foarte timid. Fereste-o de zona ferestrei unde soarele bate intreaga zi pentru ca nu ii va prii deloc.


Temperatura


Iederele se  simt foarte bine la orice temperatura, insa prefera noptile racoroase, asa ca ar fi bine ca ghiveciul sa fie asezat intr-o camera in care temperatura sa nu fie foarte ridicata. Iarna, de exemplu, iedera poate sta intr-o incapere in care caldura este data pe minim. 


Circulatia aerului


Nu pozitiona ghiveciul in care se afla iedera intr-o zona in care este foarte mult curent. De exemplu, evita sa asezi planta in dreptul unei usi sau a unui geam care se deschide foarte des. Curentii de aer pot dauna foarte puternic plantei.


Tunderea


Chiar daca in primii ani de viata, iedera se dezvolta destul de incet, trebuie sa stii ca ea va incepe totusi, la un moment dat, sa creasca destul de repede. In acel moment, va trebui sa tii in frau cresterea ei prin tunderea tulpinilor, ori de cate ori consideri ca va fi necesar.


Ciupirea si taierea varfurilor  va induce lastarirea bogata.


Crengutele taiate le poti utiliza pe post de butasi . Pentru inceput ii poti lasa intr-un pahar cu apa intr-un loc calduros, dar se pot prinde si daca ii plantezi direct in pamant. Daca au umiditate si caldura, iedera se va prinde in aproximativ 3 saptamani. Dupa aceasta perioada, butasii se pot tine intr-o incapere cu temperatura moderata.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului