Plante de apartament

#plante concediu #plante de apartament #concediu #ingrijire plante #udare plante

Cum sa uzi plantele cand esti in concediu

Cu totii avem nevoie de o vacanta din cand in cand si trebuie sa plecam de acasa. Daca pentru animalele de companie exista solutii - s-au inventat case de oaspeti pentru ele, sau putem sa le ducem la un prieten - ce ne facem cu plantele de apartament atunci cand plecam de acasa pentru o perioada mai lunga?

Sunt plante care rezista foarte bine fara apa, dar si plante care necesita udare zilnica, sau macar saptamanala. Din fericire exista solutii si pentru ele!

Folositi o sticla de udare

Primul pas este sa udati foarte bine solul, pana la saturatie - dace el este prea uscat absoarbe repede apa din sticla. Luati o sticla cu gat ingust - ideale sunt cele de vin de 3/4 l - umpleti-o cu apa, puneti degetul mare pe gura sticlei, intorceti-o cu fundul in sus si infigeti-o cu gatul in sol cativa cm. Este in regula daca ea sta oblic, sprijinindu-se pe marginile ghiveciului. Asigurati-va, insa, ca e bine fixata si nu va cadea si ca apa curge corespunzator. Se poate intampla ca pamantul sa blocheze gura sticlei si apa sa nu curga. Daca observati acest lucru, scoateti sticla, curatati-i gura, lipiti pe ea un material permeabil si reluati procedeul. Marcati cu o linie nivelul apei si reveniti peste cateva ore pentru a va asigura ca apa a curs si ca nivelul ei a scazut.

Folositi un sistem de picurare cu siret

Saturati solul pentru a va asigura ca el nu va absorbi prea repede apa de rezerva. Aveti nevoie de un borcan de cca 3 l si o sfoara mai groasa din bumbac sau fasii subtiri de panza care pot retine apa. Taiati o bucata de sfoara sau din panza, suficient de lunga pentru a face legatura intre baza borcanului si baza plantei. Puneti un capat in borcan, in partea inferioara a lui, iar celalat la baza plantei la o adancime de cel putin 7 cm in pamant. Pentru a evita evaporarea rapida a apei, asigurati-va ca atat borcanul cat si sfoara nu sunt in bataia soarelelui. Daca aveti mai multe plante care nu necesita prea multa apa, puteti sa folositi acelasi sistem pentru a uda 2 sau chiar 3 plante. Alftel, folositi cate un sistem de udare pentru fiecare planta. Inainte de a pleca, umpleti borcanul cu apa si, daca este necesar, puteti sa adaugati si ingrasamant. Pentru ca apa sa poata picura, asigurati-va ca gura borcanuluui este deasupra nivelului bazei plantei (daca este nevoie, puteti aseza borcanul pe o carte) si, tot pentru a preveni evaporarea, izolati suprafata borcanului.

Sistem de picurare din sticla

Daca aveti de udat o suprafata mai mare puteti apela la sistemul de picurare din sticla. In primul rand, asigurati-va ca solul este complet ud. Apoi luati un pet de 2 l, faceti 3 -5 gauri pe suprafata sticlei si pe fundul ei. Nu exagerati cu gaurile pentru a nu se scurge prea repede apa. Ingropati sticla in intregime in locul pe care doriti sa il udati si umpleti-o cu apa si ingrasamant. Evitati evaporarea apei si incetiniti ritmul de picurare, punand dopul sticlei. Pentru a avea timp sa verificati daca sistemul functioneaza, implementati-l cu cateva zile inainte de a pleca.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului