Plante de apartament

# casa ta #plante de aparatament

Cum salvam o planta de apartament. Sfaturi pentru amatori

Sunt oameni in casa carora plantele de apartament sunt atat de frumoase incat esti tentat sa crezi ca sunt artificiale, insa pentru altii nu este atat de usor sa le intretina.

Daca esti pasionat de plantele de apartament, probabil ai si tu o relatie cu frumoasele tale, iar momentul cand par sa isi dea ultima suflare este unul foarte trist.

Iata cateva idei care pot salva o planta pana si cele mai disperate situatii:

1. Schimbati ghivecele

O planta „palita” s-ar putea sa nu aiba destul oxigen. Daca ghiveciul este din metal sau unul decorativ, fara gauri de scurgere a apei in exces, acesta trebuie neaparat inlocuit. Puteti folosi un ghiveci de plastic sau ceramica, dar asigurati-va ca are gauri pentru scurgere.

2. Desfaceti radacinile incalcite

Planta dumneavoastra arata ca o aglomerare de tulpini? Inseamna ca este timpul pentru replantare intr-un ghiveci mai incapator, care sa ii permita sa respire mai bine. Pentru aceasta trebuie sa curatati si sa desfaceti radacinile incalcite, iar astfel planta va absorbi mai bine apa si nutrientii din sol. 

3. Folositi doar apa filtrata

Apa de la robinet poate avea un nivel ridicat de clor si alte chimicale care pot afecta serios sanatatea plantelor. Foarte benefica pentru plante este apa de ploaie, dar nu ne putem baza mereu pe ea. Mai sigur este sa achizitionati un filtru si puteti folosi apa de la robinet.

4. Incercati ghivecele organice

Puteti asigura plantei dumneavoastra un mediu cat mai natural de crestere folosind un ghiveci facut din nuca de cocos, de exemplu. Acesta va oferi o buna scurgere a apei in exces si va preveni putrezirea radacinilor. Mai mult, va oferi plantei un supliment de zinc, cupru si fier in mod natural.

5. Indepartati toate partile moarte ale plantei

Toate frunzele ingalbenite si tulpinile goale trebuie taiate cat mai aproape de partile inca verzi ale plantei. Taierea se va face la un unghi la 45 de grade.

6. Folositi ingrasamant solubil

Cand vine vorba de ingrasaminte trebuie avuta multa grija deoarece acestea pot face mai mult rau plantei, daca nu sunt dozate si aplicate corespunzator. Dozarea universala pentru plantele de ghiveci este de o lingurita de ingrasamant la 4 litri de apa.

7. Verificati interiorul ghiveciului

Daca ati cumparat o planta noua si nu ati schimbat ghiveciul, iar aceasta a inceput sa se ofileasca, verificati interiorul ghiveciului. Acestea pot avea grilaje de plastic in interior care dauneaza radacinilor si trebuie sa fie indepartate.

8. Spalati plantele

Daca planta dumneavoastra prezinta daunatori, inseamna ca are nevoie de o baie. Folositi un burete sau dischete moi de bumbac imbibate in apa cu sapun sau alcool si spalati cu delicatete intreaga planta.

9. Asigurati-va ca nu atrageti daunatori

Pentru a va proteja plantele de insecte folositi doar pamant cumparat din surse sigure si nu pamant din gradina de afara. Pamantul de flori ambalat este steril si nu ascunde “surprize” care pot dauna plantei.

10. Spray cu ulei sau solutii anti tantari pentru petele de ciuperci si insecte

Ca si in cazul oamenilor, ciupercile afecteaza sanatatea plantelor. Daca planta dumneavostra prezinta pete de putrezire, de vina poate fi o ciuperca. Puteti folosi anti fungice professionale, pline de chimicale, sau ulei horticol, care va sufoca doar ciuperca, nu si planta. De asemenea  va pot fi de folos si solutiile anti tantari.

11. Tratament spa pentru plante

Din cauza mediului inchis din apartamente, plantele au nevoie din cand in cand de o baie. Scoateti plantele din ghivece si le scufundati intr-un lighean cu apa asigurandu-va ca fiecare particica a acesteia a fost curatata. Dupa aceea, replantati in pamant proaspat.

12. Umplutura de scutece pentru drenarea solului

Daca planta dumneavostra are radacini predispuse la putrezire sau pur si simplu pamantul retine prea multa umezeala, trebuie sa apelati la solutii de drenare. Puteti folosi hidrogel special pentru gradinarit sau, daca va este mai la indemana, umplutura unui scutec pentru copii. Amestecati aceasta umplutura cu apa pana cand capata textura de gel, apoi amestecati cu pamant in proportii egale.

13. Iaurtul, ingrasamant neagresiv

Bacteriile cu acid lactic asigura o nutritie foarte buna pentru plante, protejeaza impotriva bolilor si mentin bunastarea solului. Cateva lingurite adaugate in solul plantei vor face minuni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului