Plante de apartament

#ingrijire #apartament #plante

Cum se ingrijesc ficusii

Cu o prezenta impunatoare si spectaculoasa, ficusul este o planta ornamentala extrem de pretentioasa, ce trebuie tratata cu mult calm si perseverenta. Nici prea mult, nici prea putin, acesta este mottoul unei dezvoltari armonioase.

 

Ficusul de tip arboricol are tulpina lemnoasa si in timp ia forma unui arbore.  In aceasta categorie intra mai multe specii ce se diferentiaza dupa aspect.

Elastina este originar din India si este o specie putin spectaculoasa. Tulpina creste inalta si slab ramificata, iar modificarile pot aparea doar prin taiere periodica.

Benjamina, sau ficusul plangator, are aspect de mesteacan , cu ramuri flexibile si foarte arcuite. Frunzele sunt mici si numeroase datorita ramificarii rapide si sunt intens colorate spre deosebire de tulpina a carei scoarta este deschisa la culoare.

Lyrata, australis, religiosa, bengalesis salicifolia sunt alte specii ale ficusului arboricol.

Necesita multa lumina, insa nu foarte mult soare. Singura perioada in care planta poate fi expusa la soare este dimineata. Este foarte important ca lumina sa ajunga in dreptul plantei. In caz contrar, aceasta se va inalta pana cand va accesa lumina, insa fara a se mai ramifica. Avand in vedere ca aceasta este o specie cu probleme din acest punct de vedere, lipsa luminii o va face foarte greu de corectat.

Este foarte important sa gasesti un echilibru intre vara si iarna, astfel incat iarna planta sa aiba parte de cat mai multa lumina, iar vara sa sa fie ferita de soarele puternic. In cazul in care planta este asezata la umbra, frunzele se vor reduce aproape la jumatate din totalul pe care planta l-ar fi produs in mod normal.
 

Ficusul tip arbust sau tufa creste pana la 70 – 80 cm inaltime si are o crestere foarte lenta.  Frunzele sunt mici si intens colorate, iar uneori capata nuante maronii. Este impodobit cu fructe mici, galbui.
 

Ficusul tip agatator este o planta de dimensiuni reduse, insa destul de atipica. Ramificatiile tulpinii poseda radacini in dreptul nodurilor. Ficusul agatator isi intinde tulpinile in zonele sau pe suprafetele umede.

Fereste-l de insolatie pentru a-i oferi o durata de viata cat mai mare. Asa cum si noi ne simtim rau din cauza soarelui puternic, ficusul agatator poate muri in conditii de supraexpunere. Este foarte important sa ai in vedere caracteristica lui principala, si anume aceea de a cauta locuri umbrite.

Ficusul agatator are nevoie de cat mai multa apa, insa niciodata in surplus. Surplusul se observa in farfuria ghiveciului si se acumuleaza in cateva minute dupa udare. Acesta trebuie aruncat. Este bine ca, in special pe perioada verii, sa ii stropesti frunzele cu apa in fiecare zi.

Caracteristici generale:

Ficusii sunt extrem de sensibili la modificarile bruste de temperatura. Chiar daca cerintele acestora impun lumina multa, caldura le poate dauna. Asadar, asigura-te ca in camera in care cresc aceste plante nu sunt mai mult de 20 de grade pe timpul verii, dar nici mai putin de 13 in perioada de iarna. In cazul in care il muti dintr-o camera racoroasa intr-una calduroasa, exista riscul ca planta sa ramana fara frunze.

Tot caderea frunzelor este cauzata si de excesul de apa. Sa nu intelegi din asta ca ai de-a face cu o planta care nu iubeste apa, ci mai degraba cu o planta careia trebuie sa ii acorzi foarte multa atentie. Cel mai bun reper in privinta udatului il ofera pamantul. Cand acesta devine putin uscat la suprafata, este momentul sa o uzi.

Pentru un aspect cat mai curat, este bine sa stergi frunzele ficusului cu apa calduta sau, pentru un plus de luciu, cu un burete imbibat in bere.

Este foarte important sa feresti planta de curentii de aer si, de asemenea, sa nu ii schimbi locul mai mult de doua ori pe an.

 Substratul este bine sa contina:

  • pamant de gradina;
  • turba sau pamant de frunze;
  • mranita;
  • nisip.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului