Plante de apartament

#ghiveci #plante #floare

Floarea de portelan

Floarea de portelan este o planta care se dezvolta in zonele padurilor tropicale din China, Indonezia, India si Australia si este doar una dintre cele 40 de soiuri de plante Hoya. Frunzele florii de portelan sunt cerate, iar planta produce flori  in forma de stea, albe cu centrul roz si violet si cu un miros dulceag. Floarea de portelan are nevoie reduse de ingrijire si se poate dezvolta cu usurinta intr-un ghiveci sau cos suspendat.


Cultivare


Floarea de portelan se planteaza intr-un ghiveci cu multe gauri de scurgere, intr-un sol de calitate, format din pietris, lut si turba. Plantei ii place apa, insa nu o suporta in exces, motiv pentru care trebuie sa combini un pamant care absoarbe apa cu un ghivechi care poate elimina rapid excesul de apa.


Exista varianta in care cultivi floarea de portelan cu ajutorul semintelor sau incerci direct varianta butasului. Dupa cultivare, uda zilnic solul cu o cantitate mica de apa, pana cand planta isi va dezvolta radacinile necesare .


Lumina si temperatura


Floarea de portelan are nevoie de lumina si chiar cateva ore bune in care sa se bucure de razele fierbini ale soarelui pentru a se dezvolta cat mai repede si frumos. Cel mai bine este sa o asezi pe un pervaz sau, daca ai optat pentru un ghiveci suspendat , il poti agata undeva in balcon.
In ceea ce priveste temperatura, planta suporta foarte bine temperaturile caniculare de vara din tara noastra, asa ca nu ai de ce sa iti faci probleme in acest sens.


Udare


Floarea de portelan se bucura atunci cand radacinile sale ii sunt atinse de apa calduta. Cu jumatate de ora inainte de udare, pune putina apa intr-un recipient  si aseaza-l pe acesta in bataia directa a soarelui pentru a ridica usor temperatura apei. Pentru inceput este suficient sa adaugi  o cantitate foarte mica, sa o lasi pe aceasta sa se absoarba pentru 5 minute, dupa care sa torni si restul de apa.


Boli si daunatori


Din cauza umiditatii excesive si a supraudarii, radacinile florii de portelan pot dezvolta o bacterie care se numeste Pythium. Aceasta bacterie duce la inmuiesrea radacinii si la leziuni negre la nivelul tulpinii. Pentru a trata aceasta problema , inlocuieste de urgenta solul vechi cu unul nou si asteapta cel putin o saptamana pana la o noua udare pentru ca radacina sa aiba timp sa isi revina. Dupa aceea, udarile trebuie sa fie facute cu mare precautie.


Fertilizare


De doua ori pe an, aplica florii de portelan un ingrasamant lichid care sa stimuleze inflorirea abundenta. In rest, evita sa mai adaugi fertilizator pentru ca acesta, in cantitati prea mari, poate duce la arderea radacinilor, la patarea sau la uscarea ireversibila a plantei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare