Plante de apartament

#tundere #taierea ramurilor #pozitionare #daunatori #udare #ingrijire #bonsai #arta

Ingrijirea unui bonsai

Multe persoane cred ca bonsaiul este o planta, insa acesta este de fapt o forma de arta. Bonsaiul provine din China, unde a aparut pentru prima data cu mii de ani in urma. In prima faza, acesta arta a fost numita pun-sai si presupunea cresterea unei specii de copac intr-o tava. Primele exemplare ale acestor pomi au avut frunzele mici, ramuri cu forme ciudate si trunchiuri contorsionate.

Acum bonsaiul urmareste recreerea unui peisaj minimalist, la baza caruia se afla studiul cresterii plantelor in mediul lor natural. Daca sunt ingrijiti bine, bonsaii pot vor trai si cateva sute de ani, devenind mosteniri de familie.

Exista doua tipuri de bonsai: tropicali si de climat temperat. Din tipul bonsailor tropicali fac parte: Ficus, Serissa sau Bougainvillea. Acestia nu sunt capabili sa se adapteze la temperaturi scazute, drept urmare este obligatorie protejarea lor impotriva frigului. In schimb, bonsaii de climat temperat (Artar, Ienupar etc.)sunt rezistenti la temperaturi mai scazute, insa din cauza radacinilor ce se afla la suprafata pamantului necesita o protectie pe perioada lunilor geroase.

 

1 Ingrijirea bonsailor

Dupa ce copacelul a ajuns in stadiul de bonsai, pentru mentinerea lui este bine sa il ingrijesti dupa anumite reguli daca vrei ca acesta sa creasca frumos in continuare.

Aceste plante nu sunt deloc greu de ingrijit, desi multa lume sustine acest lucru. Trebuie doar sa le pozitionezi intr-un loc luminos, sa stii cum sa-i tunzi si cat sa-i uzi.

2 Pozitionarea

Bonsaii au nevoie de multa lumina naturala. Pozitioneaza-i intr-o incapere luminoasa, aproape de fereastra, pentru a lasa razele soarelui sa ajunga pana la el. Este important ca acestia sa stea in bataia luminii soarelui circa 5 ore pe zi deoarece bonsaii vor creste mai frumos si vor fi mai sanatosi. Ei isi iau o parte din hrana din razele soarelui. Lipsa soarelui poate duce la dezvoltarea unor probleme de slabiciune a frunzelor si chiar la pierderea plantei.

In perioada lunilor de vara este indicat sa tii planta afara, insa fereste-o de razele soarelui in zilele caniculare. Daca planta este asezata pe ciment sau langa un perete de ciment, nu o lasa in bataia soarelui mai mult de o ora. Acesta ii va afecta radacinile si planta poate muri. De asemenea, daca locuiesti aproape de mare fereste pomisorul de briza marii, fiindca aerul sarat nu-i prieste.

Daca tii bonsaiul langa geam sau langa perete, intoarce-l o data pe saptamana la 180o. Acest lucru il ajuta sa creasca uniform si il va mentine in forma.

3 Udarea

Cheia succesului in arta cresterii bonsailor o reprezinta udarea corecta. Udarea excesiva, dar si lipsa udarii, pot duce la uscarea plantei si pieirea ei.

Bonsaii au nevoie permanenta de umiditate. Pentru a stabili la cat timp trebuie udat este bine sa stii ca acest procedeu difera de la un bonsai la altul, in functie de: specie, dimensiuni, de substratul folosit, de varsta plantei sau anotimp. Asadar, acesta multitudine de variabile nu permite stabilirea unor reguli precise pentru udarea plantei.

Un procedeu de udare care poate fi aplecat cu success la totate tipurile de bonsai, este scufundarea vasului in care acestia stau, intr-un recipient cu apa. Nivelul apei este indicat sa acopere ghiveciul si sa ajunga pana la inaltimea de circa 2cm al trunchiului acestuia. Lasa ghiveciul in apa pana cand ies toate bulele de aer din pamant, insa nu mai mult de 2-3 minute.

ATENTIE! Nu lasa bonsaiul prea mult in apa ci doar pana cand pamantul este saturat, altfel este posibil ca acesta sa moara.

Procedeul se va repeta doar cand pamantul se usuca. Poti sa-ti dai seama cand planta trebuie udata iar, incercand pamantul cu degetul. Daca solul este umed, spongios sau moale, nu este nevoie sa-l uzi.

De asemenea, nu uita sa pulverizezi apa pe frunze. Acest procedeu are rolul de a curata planta de praf si totodata de a-i asigura umiditatea de care are nevoie.

4 taierea ramurilor

Prin tunderea ramurilor bonsaiului, ii dai forma dorita, ajuti ramurile si tulpina sa se ingroase si sa fie mai puternice si totodata, ramurile vor face noi muguri.

ATENTIE! Nu tunde bonsaiul oricand. Acestia se tund numai in perioada potrivita, in functie de specia pe care o detii. La cele mai multe specii taierea ramurilor se face primavara, iar la altele se face vara sau chiar toamna.

Taierea are rolul de a indeparta ramurile care nu corespund stilului ales, de a stimula cresterea ramurilor mici si reinmugurirea acestora si de a da forma dorita bonsaiului.

In cazul in care cumperi planta, atunci cand o aduci acasa uita-te cu atentie la ramurile acesteia si tunde-le pe cel care sunt in plus. Pentru a nu tunde orice ramura, este bine sa tii cont de urmatoarele lucruri: se vor tunde ramurile care se intersecteaza intre ele sau cu trunchiul, ramurile drepte care ies din coronament si ramurile care se indreapta catre sol.

ATENTIE! Daca nu ai inteles procedeul de taiere a ramurilor sau crezi ca nu vei face fata, cel mai bine este, ca prima data, sa apelezi la un specialist pentru a-ti clarifica toate nalamuririle. In plus vei invata mult mai usor atunci cand iti arata cineva la fata locului.

5 Transplantarea bonsaiului si taierea radacinilor

 Pentru a transpanta planta in alt ghiveci foloseste un pamant special, pe care-l gasesti in florarii. Acesta costa in jur de 10 RON. Nu folosi pamant de gradina, deoarece ii poate face rau bonsailui.

Transplantarea se face o data la 2-3 ani. Scoate planta cu grija din ghiveciul in care se afla si taie cu grija o treime din lungimea radacinilor sale. Planteaza apoi planta in noul ghiveci.

De asemenea, este bine sa stabilesti care este nivelul de taiere suportat de radacini. In majoritatea cazurilor, se taie doar varfurile radacinilor pentru ca bonsaiul sa poata fi replantat in acelasi ghiveci sau in alt ghiveci de aceeasi dimensiune.

Odata ce te-ai hotarat sa-i tai din radacini, pentru a crea un echilibru, este bine sa stii ca trebuie sa indepartezi cateva frunze din coroana acestuia.

6 Daunatori

Ca orice planta si bonsai au “dusmani” caree le pot face rau. De cele mai multe ori acestia sunt paduchii lanosi sau paduchii testosi, musculitele negre si afidele.

Paduchele lanos, este mic alb si pufos. Asemanator unui ghem de lana in miniatura. Acestia pot fi indepartati manual sau prin tamponare cu alcool.

Musculitele negre si paduchii testosi, stau deobicei pe partea dorsala a frunzelor. Acesti paduchi sunt maronii si prezinta o carapace tare, asemanatoare cu cea a testoaselor.

Afidele sunt mici insecte verzi, care stau pe tulpina plantei sau pe coditele frunzelor. Afidele le poti trata cu insecticid precum Actara, Calypso sau Decis. Aceste insecticide mai pot fi folosite si pentru musculitele negre sau paduchii testosi.

Este important sa stii ca vara, daca tii bonsaiul afara, daunatorii vor fi mai putin afectati. Majoritatea nu suporta razele soarelui. De asemenea, pe perioada iernii cand tii planta in casa ai grija sa aerisesti camera regulat. Aerul uscat si cald favorizeaza aparitia daunatorilor.

Daca observi ca planta ta este gazda acestor daunatori nu te panica. Ei pot fi anihilati cu usurinta, iar sansele ca bonsaiul sa moara sunt minime. Mergi la o farmacie fito-sanitara si cumpara insecticid pentru daunatori. Vanzatoare de acolo iti va spune ce insecticid sa folosesti in functie de tipul bonsaiului tau si al daunatorilor pe care acesta ii are.

Daca nu ai inca un bonsai si vrei sa-ti cumperi unul este bine sa stii preturile de achizitie incep de la 40 RON si pot depasi 700 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului