Plante de apartament

#cactus #poluare #iedera #dracaena #filodendron

Plante care reduc poluarea

In conditiile unui mediu din ce in ce mai poluat, avem nevoie de plante care sa ne ajute sa ne imbunatateasca aerul din casa si din jurul ei. O calitate slaba a aerului ne afecteaza sanatatea si puterea de munca si concentrare. Iata care sunt plantele care ajuta la purificarea aerului din casa ta:



1 Iedera


Aceasta planta agatatoare este recunoscuta pentru rapiditatea cu care se extinde si creste, lucru apreciat de pasionatii de gradinarit, dar si de cei care doresc sa ofere exteriorului casei un aspect cat mai proaspat si verde. In mod natural, iedera este o planta care se dezvolta cu rapiditate de la sine si nu are nevoie de factori stimulanti, insa daca te grabesti sa acoperi un perete atata prin lungimea plantei cat si prin desimea sa, ii poti oferi un ingrasamant pe baza de azot.

Se spune ca iedera poate absorbi 90% din benzen, un solvent care se gaseste frecvent in vopsea, cerneala, materiale plastice, cauciuc, detergenti si fum de tigara.

Insa iedera poate provoaca intoxicatii atat in cazul oamenilor, cat si al animalelor (in special cainilor) atunci cand frunzele acesteia sunt ingerate. Simptomele apar sub forma de dificultate in respiratie, convulsii si varsaturi. Este posibil sa apara si semne de paralizie. Efectele intoxicatiilor cu aceste plante depind de cantitatea ingerata. Ele pot dura cateva ore si disparea de la sine sau este necesara interventia medicului specialist.


2 Dracaena


Dracaena este o planta foarte cautata pentru apartamente. Aceasta se dezvolta foarte bine la temperaturi medii de 18 – 20 de grade Celsius. Chiar daca este o planta tropicala, Dracaena nu are nevoie de o udare excesiva asa ca, daca persoana careia ii este adresata uita sa ii ofere apa, planta va rezista fara probleme prea mari.

Dracena actioneaza impotriva compusilor organici volatili - acetona, etanol, benzen eliminati de diferite spume folosite la fabricarea mobilei si de picturi.

Dracaena are nevoie de un ingrasamant special pentru plantele cu frunze. Asta inseamna ca fertilizatorul trebuie sa aiba un continut ridicat de azot.


3 Cactusul


Originar din American Centrala, cactusul este o planta suculenta, adica stocheaza lichidele in trunchi ce are un aspect tepos. Cei mai multi cactusi nu trebuie udati mai des de doua ori pe saptamana in perioada primavara-vara.

Cactusul absoarbe gazele nocive si genereaza oxigen pur. De aceea se recomanda sa-l asezi langa televizor, fiindca absoarbe undele electromagnetice.

Spre deosebire de celelalte plante, cactusii produc oxigen noaptea si elimina monoxid de carbon ziua, asa ca si dormitorul e un loc bun pentru ei.


4 Filodendronul


Genul "Philodendron" cuprinde circa 120 de specii originare din America tropicala. Filodendronul se dezvolta bine in conditii de lumina stralucitoare, contrastanta, insa poate fi aclimatizat la lumina solara aproape directa in conditii bune.

Pe timpul verii, daca planta nu este udata suficient, frunzele ei se vor usa. Insa si udarea excesiva este daunatoare si duce la decolorarea frunzelor si la putrezirea radacinilor.


Filodendronul degaja o cantitate mare de vapori de apa si umidifica astfel camerele cu aer uscat. Este bine ca planta sa fie tinuta in incaperile care sunt incalzite de calorifere, sobe, sau alte surse.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului