Plante de apartament

#dieffenbachia #ricin #Ochiul crabului #plante oravitoare #plante periculoase

Top plante periculoase

Stiai ca leandrul, una dintre cele mai folosite plante la decorarea gradinilor si parcurilor este foarte periculoasa? Si acest lucru pentru ca frunzele, florile si fructele acestei plante contin substantele chimice denumite glicozide cardiace ce pot provoca stop cardiac. Iata si alte plante de care este bine sa stii ca au efecte toxice, mai ales daca ai in casa copii mici sau animalute de companie :



Ricinul


Ricinul - Ricinus communis este denumit si „palma lui Hristos” si este o planta recunoscuta pentru intrebuintarile sale medicinale. Uleiul de ricin este folosit la scara mondiala desi planta este cea mai otravitoare de pe Pamant. Ricinul este trecuta chiar si in Guinness Book of World Records.

Semintele sale contin toxina denumita ricin. Ingerarea lor duce la senzatii de arsura in gura si in gat, dureri abdominale intense, diaree cu sange.


Copacul sinuciderilor


Copacul sinuciderilor - Cerbera odollam creste, in general, in India si in alte tari din Asia de Sud. Face parte din aceeasi familie cu leandrul si este si toxic pentru oameni.

Semintele sale contin o toxina denumit cerberin, care cauzeaza batai neregulate ale inimii si, daca nu se intervine la timp, planta poate duce la moarte.


Micul mar al mortii


Micul mar al mortii - Hippomane mancinella contine o seva alba ce va provoca reactii alergice violente pe piele. Daca stai sub copac in timpul unei ploi, apa care se scurge de pe el iti va arde pielea.

Consumul fructelor, care seamana cu merele, cauzeaza moartea, iar lemnul nu este bun de pus pe foc, intrucat fumul produs este si el foarte toxic.


Ochiul crabului


Ochiul crabului - Abrus precatorius provine din Indonezia, unde semintele sunt folosite adesea ca margele si ca instrumente de percutie. Insa acestea sunt foarte otravitoare din cauza toxinei abrin.


Dieffenbachia


Toate partile plantei sunt otravitoare, provocand senzatia de ardere intensa, iritatie si imobilitatea limbii, gurii si gatului. Inflamarea poate fi suficient de grava pentru a bloca respiratia, provocand decesul.


Trompeta ingerului


Trompeta ingerului – Brugmansia contine alcaloizi scopolamini tropani si atropina, in cantitati fatale.

Numele plantei provine de la florile sale sub forma unor trompete. Doar ca aceste trompete pot anunta sosirea in viata de apoi, in caz de ingerare a plnatei.


Ageratina altissima


Consumata de bovine, carnea si laptele sunt contaminate, cauzand otravirea prin tremetol sau asa numita “boala a laptelui”. Planta provoaca depresie si letargie, secretii nazale , salivatie excesiva, postura corpului arcuita si respiratie rapida sau dificila. La oameni, poate duce la tremuraturi, varsaturi, probleme intestinale grave si chiar moarte.


Omagul


In razboaie, varfurile sagetilor erau imbibate cu otrava omagului - Aconitum napellus. La oameni, ingerarea accidentala poata fi fatala. Planta contine neurotoxine si cardiotoxine, care duc, in doar jumatate de ora, la deces.


Cucuta


Cucuta - Conium maculatum era folosita des in Grecia Antica ca metoda de executie, iar victima sa cea mai faimoasa este filosoful Socrate, care a suferit efectele puternicei toxine coniina.

Ingerarea unor cantitati mici de coniina duce la deces, provocand paralizie musculara. Atunci cand este folosita ca planta medicinala - pentru rigiditatea musculara sau astm, printre altele - trebuie culeasa si manevrata cu atentie, intrucat neuscata este foarte toxica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului