Plante de apartament

#ingrijire #plante de apartament #ingrijire plante

Trucuri pentru intretinerea plantelor de apartament "de la distanta"

Plantele de apartament sunt cunoscute pentru efectele incredibile pe care le au asupra microclimatului casei. De exemplu, ne dau mai mult oxigen, purifica atmosfera din si stabilizeaza umiditatea din aer.

Ai grija de plante si cand pleci pentru mai mult timp de acasa

Plantele de apartament au nevoie de grija permanenta si exista cateva metode care sa ne fie ajutor atunci cand suntem plecati. Iata cateva metode de a uda plantele de la distanta:

1. Utilizarea unei farfurii ca sistem de drenaj

Cea mai la indemana solutie pentru a asigura florilor aportul necesar de apa atunci cand pleci de acasa pentru mai mult timp este sa pui ghivecele in farfurii sau tavite  pe care le umpli cu apa. Plantele vor „trage” toata apa de care au nevoie prin gaurile de drenaj ale ghiveciului. Aceasta metoda este foarte potrivita pentru acele plante de apartament care nu au nevoie si de alte ingrijiri speciale. Astfel, poti asigura florilor tale apa necesara pentru 2-3 zile si nu va fi nevoie sa rogi pe nimeni sa aiba grija de ele cat timp lipsesti de acasa.

2. Rezervor de apa cu ajutorul unei sticle

Aceasta metoda este minunata pentru plantele care necesita udare zilnica. Veti avea nevoie de o sticla cu un capac de aluminiu, pe care il gauriti cu un cui si un ciocan. Faceti cinci gauri mici in capac, incepand din mijloc, umpleti sticla cu apa, puneti capacul si infigeti sticla in pamant, cu capacul in jos. Apa va picura prin orificii si va fi absorbita de pamantul din ghiveci in functie de nevoile plantei.

O alternativa excelenta poate fi folosirea unei sticle de plastic. Procedeul este similar, doar ca, pentru mai multa eficienta, puteti taia fundul sticlei si veti obtine, astfel, un rezervor pe care il puteti umple cu usurinta de cate ori este nevoie. Aceasta metoda asigura plantelor necesarul de apa pentru aproximativ cinci zile.

3. Pregatiti o baie pentru plante

Aceasta metoda este ideala pentru plantele care au nevoie de multa apa, dar nu si de multa lumina directa, deoarece plantele vor sta in baie. Umpleti cada de baie sau chiuveta cu atata apa cat credeti ca plantle vor avea nevoie.

Puneti un prosop in apa pentru a nu zgaria cada, iar ghivecele le asezati pe prosop, in apa. Astfel puteti lipsi de acasa si o saptamana, fara sa aveti grija plantelor sau sa rugati pe cineva sa se ocupe de ele.

4. Faceti un sistem de picurare in lant

Aceasta solutie este buna pentru perioade mai lungi de timp. Poate fi folosita pentru udarea mai multor plante deodata.

Cumparati funie din bumbac – asigurati-va ca este din bumbac, deoarece acesta este cel mai absorbant material si bun pentru transferarea apei in sol. Puneti un capat al funiei in pamant si pe celalalt intr-un borcan mai mare cu apa.

Udati planta si, totodata, umpleti borcanul cu apa. Puteti „conecta” mai multe ghivece la acelasi recipient cu apa, cu conditia sa va ganditi si la perioada, si la nevoile plantelor. Astfel, le puteti asigura „hidratarea” pentru una, pana la trei saptamani.

5. Faceti o sera cu o punga de plastic

Aceasta metoda este una foarte simpla si poate fi o solutie pe termen lung. Urmati pasii de mai josi pentru a face totul corect.

Faceti baza pentru sera: puneti cate patru betisoare de lemn in fiecare colt al ghiveciului.

Udati planta ca de obicei, nu mai mult. Asigurati-va ca nu este in lumina directa a soarelui pentru a evita sa se incinga.

Infasurati planta intr-o punga de plastic suficient de mare incat sa nu atinga frunzele plantei.

Durata: intre 6 si 8 luni.

Foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-apartament

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului