Plante de gradina

#conifere #amenajare gradina #gradina

4 conifere care-si schimba culoarea! Vei dori sa le ai si tu in gradina

Atunci cand spui conifere te gandesti, cel mai probabil, la acei copaci care isi pastreaza culoarea verde indiferent de anotimp. Insa nu toate coniferele isi pastreaza culoarea verde. Anumite specii de conifere isi schimba culoarea si isi pierd acele in fiecare an.

Schimbarea culorii coniferelor in timpul toamnei

Isi schimba sau nu coniferele culoarea, odata cu venirea toamnei, la fel ca si alte plante si copaci? Unele dintre conifere, da, isi schimba culoarea. Cu toate ca copacii care sunt tot timpul verzi nu isi pierd acele toamna, acestia nu au aceleasi ace pe tot parcursul vietii lor, cele mai multe dintre conifere pierzandu-si acele batrane, in special pe cele care sunt cel mai aproape de trunchi. Inainte sa cada, acele isi schimba culoarea, uneori fiind de-a dreptul impresionante. Acele batrane de la pinii rosii, de exemplu, capata o nuanta intensa aramie inainte sa cada, in timp ce acele pinilor albi vor avea o nuanta aurie.

Schimbarea culorii la conifere poate fi un semn ca acestea isi pierd definitiv acele. Desi poate parea ciudat, pentru anumiti copaci acesta este ceva obisnuit. Chiar daca nu sunt multe specii, exista cateva conifere care fac parte din aceasta categorie, printre ele numarandu-se metasequoia, zada, chiparosul si tamarackul.

Tamarack

Sursa foto:  pixabay.com

Tamarackul este un copac care va capta toata atentia in gradina. Primavara, conurile neobisnuit de fine intr-o culoare roz atrag toate privirie, apoi urmeaza acele care sunt grupate in buchete si care au o culoare verde crud, vara. Toamna, culoarea aurie a acelor nu poate trece neobservata. Iarna, silueta frumoasa a tamarackului ramas fara ace este imbracata doar de conuri mici si maronii.

Chiparosul chel

Sursa foto:  amazon.com

Chiparosul chel este un alt copac care isi pierde acele in perioada iernii. Toamna, chiparosul chel are o culoare deosebita, care il face usor de remarcat in gradini si parcuri, fiind un rosu aramiu inconfundabil. Un alt detaliu important al acestui copac este trunchiul cu scoarta rosiatica si fibroasa.

Metasequoia

Sursa foto:  amazon.com

Metasequoia este un alt copac care ofera un adevarat spectacol al culorilor, in perioada toamnei si nu numai. Asemanator cu chiparosul chel in anumite privinte, acele moi si verzi ale unui metasequoia capata o culoare portocaliu intens in toamna.

Zada

Sursa foto: pinterest.com

Zada este un conifer care are o culoare intensa de verde primavara si vara, insa odata cu apropierea toamnei acele sale incep sa se ingalbeneasca. Coniferul arata spectaculos, fiind o alegere perfecta pentru gradina.

Schimbarea culorii in cazul coniferelor nu se produce insa doar toamna. Anumite schimbari ale culorii in cazul coniferelor au loc primavara. Molidulului norvegian cu varf rosu, de exemplu, ii cresc noi ace primavara si acestea au o culoare rosie stralucitoare. Molidul acrocona face conuri violet care arata spectaculos. Alte conifere sunt verzi in perioada primaverii, apoi devin galbene in vara.

Coniferele de gradina ofera un adevarat curcubeu de culori pe tot parcursul anului. Unele dintre acestea au nuante de verde, galben, albastru sau violet, in timp ce unele pot fi bicolore avand doua culori diferite pe crengile unei singure plante, si avand frunze si ace cu diferite forme, linii, pete, striatii. Unele dintre ele isi schimba culoare in functie de sezon, devenind punctul principal de atractie in gradina pe perioada iernii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului