Plante de gradina

#ierburi #ierburi aromatice #urzica #gradina #trifoi #iarba grasa #cultivare ierburi #papadia

5 ierburi pe care merita sa le cultivi in orice gradina

O gradina ingrijita necesita o lupta constanta pentru indepartarea plantelor "nedomesticite", pe care le numim generic ierburi. O parte din aceste plante, considerate a fi buruieni care ocupa inutil pamantul si imbolnavesc culturile de legume, sunt de fapt utilizabile in multe scopuri, de la cele nutritionale, pana la cele medicinale.

Iata cateva ierburi benefice in orice gradina, care merita un loc printre culturile tale atent selectionate!


1. Trifoiul

Trifoiul produce floricele superbe si protejeaza si fertilizeaza solul totodata. Este o planta companion excelenta pentru varza, broccoli, conopida, porumb, castraveti, dovlecel si pepene. In afara de faptul ca furnizeaza nitrogen solului sarac (radacinile trifoiului poarta bacterii care fixeaza acest mineral in pamant), trifoiul mentine si umiditatea optima acolo unde este plantat. Nu il pune langa rosii, ardei si vinete!


2. Fallopia japonica (Iulisca)

Iulisca, o planta foarte asemanatoare cu sparanghelul, este usor de ingrijit si crescut. Avantajul pe care il aduce este acela ca atrage fluturi si alti polenizatori importanti. Se poate consuma sotata sau coapta, fiind asemanatoare la gust cu rubarbul.


3. Urzica

Urzicile intepatoare sunt nutritive, fertilizeaza solul, atrag albinele si au o serie intreaga de beneficii pentru sanatate. Sunt plante companion pentru broccoli, rosii, valeriana, menta si chimen. Urzicile sunt folosite de multa vreme la tratarea anumitor afectiuni, precum artrita sau alergiile sezoniere.

Intrucat creste rapid si se extinde, este bine sa fie recoltata frecvent (cu manusi de protectie), imediat ce urzica incepe sa "acapareze" gradina.


4. Papadia (Taraxacum)

Papadia este un companion excelent pentru grane si rosii, iar radacinile sale pot strapunge in profunzime solul intarit si pot aduce la suprafata nutrienti care sa hraneasca culturile cu radacini firave si mai superficiale. Papadia atrage albinele si alunga viermisorii. Frunzele tinere sunt comestibile, iar cele batrane pot fi folosite pentru tratarea ranilor sau prepararea de infuzii medicinale.


5. Iarba grasa (Portulaca oleracea)

Iarba grasa este consumata in multe colturi ale lumii in salate sau ca garnitura pentru fripturi. Este un companion bun pentru porumb, rosii sau ardei rosii. Interesant este ca Portulaca oleracea contine cea mai mare cantitate de acizi grasi omega-3 dintre toate legumele cu frunze. O poti folosi si ca tratament pentru bolile gastro-intestinale si pentru tratarea intepaturilor de insecte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare