Plante de gradina

#plante de gradina #alergii #plante de apartament #plante #iritatii

5 plante iritante pentru piele. Persoanele alergice trebuie sa le evite!

 

Persoanele care sufera de alergii cutanate trebuie sa fie atente la anumite plante de apartament si nu numai. Atingerea acetora le poate provoca usor iritatii, roseata si mancarimi sau usturimi, dupa caz.

Eurptiile cutanate aparute in urma atingerii anumitor plante pot diferi de la o persoana la alta. In timp ce unele persoane pot fi alergice la anumite plante, altele sunt alergice doar la cateva. In plus, intensitatea si simptomele pot diferi de la o persoana la alta.

Iata insa care sunt plantele de apartament si de gradina pe care trebuie sa le eviti daca stii ca suferi de alergii. 

1. Urzici

Urzicile au in frunze 12 tipuri ed chimicale care la contacul cu pielea provoaca inflamatii, mancarime, usturimi si blistere. Aceste plante afecteaza pe aproape toata lumea, dar in cazul persoanelor alergice simptomele sunt aproape insuportabile si pot dura pana la 12 ore sau chiar mai mult.

Urzicile sunt atat de toxice deoarece frunzele acestora sunt acoperite de milioane de fire mici (precum cele de par) care actioneaza ca niste ace de seringa, transmitand toxinele in piele.

Asadar, daca ai curte, evita aceste plante si foloseste manusi de gradinarit pentru a le indeparta. Iar daca vrei sa le prepari pentru a le consuma, foloseste manusi groase din cauciuc in timp ce le speli.  

2. Bulbi de zambile

Pentru unele persoane bulbii de zambile, dar si bulbii altor plante (precum lalele, narcise, lacramioare, dar si de la alte plante) pot provoca dermatite de contact la atingere.  Desigur, daca ai o gradina, este imposibil sa nu plantezi aceste flori superbe, insa trebuie sa fii precaut in momentul in care faci acest lucru. Foloseste tot timpul manusi de protectie pentru ca pielea sa nu intre in contact direct cu bulbii. In caz contrar te vei alege cu iritatii care se manifesta prin roseata mainii, mancarimi si, in cazuri grave, blistere. 

3. Philodendron

Philodendronul este o planta de apartament foarte apreciata de intraga lume. Se regaseste in aproape orice locuinta. Putini stiu ca aceasta planta poate provoca reactii alergice grave. Frunzele si tulpinile acestei plante contin o toxina numita oxalat de calciu. Persoanele alergice, care ating aceasta planta pot duferi iritatii ale mainilor, iar daca isi ating fata sau alte zone ale corpului. Zonele afectate se vor inrosi, iar persoanele vor simti senzatii precum intepaturi si chiar mancarimi.

4. Poinsettia

O planta superba si extrem de populara in special in sezonul rece, Poinsettia este foarte periculoasa atat pentru animalele de companie cat si pentru oameni. Planta contine toxine care pot uscide cu usuinta animalele daca o parte din frunza este ingerata. Insa, seva plantei poate provoca iritatii severe si in cazul oamenilor, daca intra in contact cu pielea. Roseata, mancarimea si blisterel sunt cele mai comune simptome. Daca stii ca ai alergii ale pielii, foloseste intotdeauna manusi cand uzi planta sau o ingrijesti, sau pune pe altcineva sa faca acest lucru. 

5. Iedera

Iedera este o alta planta populara atat in gradini cat si ca planta de apartament. Desi nu toata lumea este sensibila exista persoane care dezvolta reactii alergice la aceasta planta. Persoanele sensibile se aleg cu roseata pielii, mancarimi si chiar blistere, dupa atingerea acestei plante.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului