Plante de gradina

#flori gradina #semnificatii flori #simboluri flori #insemnatate flori

6 flori de gradina cu semnificatii ascunse

Iti place sa cultivi o varietate de flori de gradina si le ingrijesti cu placere pentru frumusetetea lor aparte, insa le cunosti pana si cele mai ascunse semnificatii? Inainte sa te mandresti cu plantele tale deosebite sau sa le faci cadou cuiva drag, ar fi bine sa cunosti insemnatatea lor deplina, transmisa din generatii in generatii.

In urma cu aproximativ 200 de ani, in epoca victoriana, simbolurile florilor aveau o importanta deosebita pentru oameni. Ele nu erau doar plante frumoase, ci reprezentau sentimente sau mesaje, transmise de specia florilor, culorile petalelor sau numarul de inflorescente.

Floriografia sau limbajul florilor era un concept foarte bine cunoscut acum doua secole. Iata cateva semnificatii ascunse pentru unele dintre cele mai populare flori de gradina cultivate astazi!

1. Gardenia

Gardenia este asociata cu frumusete, dragoste si puritate, fiind o specie de floare utilizata deseori in decorul ceremoniilor de nunta.

2. Narcisa galbena

Narcisa galbena simbolizeaza consideratie sau sentimente de afectiune, traduse prin sintagme de tipul "soarele straluceste mereu atunci cand te afli in preajma mea". Mirosul narciselor galbene este foarte discret, iar aspectul lor transmite ideea de atasament neconditionat.

3. Hortensia

Hortensia este floarea recunostintei, transmitand in special mesajul "iti multumesc". In afara de simbolul gratitudinii, hortensia mai este considerata si o puternica metafora a vietii: putem schimba modul in care ne manifestam in lumea exterioara, insa este important ca intai sa schimbam pamantul lumii noastre interioare, acolo unde se afla gandurile si credintele noastre.

4. Zambila

Parfumatele zambile au o gama intreaga de semnificatii, in functie de culorile lor. Astfel:
 

  • zambila alba - dragalasenie sau "ma rog pentru tine"
  • zambila rosie sau roz - spirit jucaus
  • zambila galbena - gelozie
  • zambila mov - "imi pare rau", "te rog, iarta-ma"
  • zambila albastra - afectiune constanta

5. Bujor


Bujorul este floarea bogatiei si a onoarei, iar inflorescenta lui simbolizeaza prosperitate si romantism. Cand o mireasa poarta bujori, transmite mesajul de noroc si casatorie fericita la orizont.

6. Florile de lamai

Pentru Imperiul Roman, florile de lamai aveau cu adevarat o semnificatie aparte. Intrucat infloreau si purtau fructe delicioase, erau simbolul zeitei Venus si, mai tarziu, al Fecioarei Maria. Ele erau introduse in ceremoniile de nunta si reprezentau virginitatea si iubirea. In prezent, sunt asociate cu fidelitatea in dragoste.



Sursa foto: hydrangeamania.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Bucataria din balcon

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare