Plante de gradina

#flori #plante #bulbi #plantare

9 flori care se inmultesc prin bulbi

Plantele care se inmultesc prin bulbi sunt putine la numar spre deosebire de cele care se inmultesc prin butasire, rizomi, stoloni, separarea tufelor sau seminte . Scoaterea bulbilor din pamant si separarea lor se face in perioada de repaus a plantelor, cand frunzele s-au uscat complet.

 

 

1 Begonia

Begonia este o planta de apartament care se inmulteste prin bulbi. Mai exact este vorba despre begonia de flori. Florile begoniei sunt recunoscute pentru frumusetea si delicatetea lor si au aspectul unor trandafiri in miniatura. Inmultirea acesteia se face bulbi sau bucati de bulbi, insa se impune ca acestia sa aiba cel putin un mugure. Odata plantati, bulbii begoniei trebuie tinuti intr-o camera luminoasa, insa nu trebuie sa stea in bataia directa a soarelui. De asemenea, bulbii nu trebuie udati excesiv deoarece pot putrezi. Acestia au nevoie doar de un sol umed si nu de unul imbibat cu apa.

2 Crinul

Crinul este o plana de gradina foarte parfumata care infloreste atat toamna cat si la sfarsitul primaverii. Inainte de a planta bulbii de crin ai grija ca acestia sa nu fie uscati. Bulbii se pot planta planta atat primavara cat si toamna. Bulbii de crin se planteaza intr-un sol afanat si fertilizat, la o distanta de 30-40 de centimetri intre ei si la o adancime de aproximativ 20 cm. Varful bulbului trebuie sa fie plantat la o distanta de 5 cm sub nivelul solului. Dupa plantare si apoi saptamanal bulbii de crin necesita udari abundente. Apa trebuie sa ajunga in sol pana la o distanta de 20-30 cm.

3 Dalia

Dalia este o alta planta care se inmulteste prin bulbi. Bulbii daliilor se planteaza in luna mai sau chiar inceputul lui iunie. Plantele au nevoie de un sol bine drenat si se recomanda sa contina ingrasamant. Pentru a creste sanatoasa si frumoasa, planteaza bulbii intr-un loc insorit al gradinii. Solul trebuie sa fie mentinut umed cat mai mult timp posibil.

4 Gladiola

Sursa: www.ausgardener.com.au

Gladiola este o planta care se inmulteste atat prin seminte cat si prin bulbi. Bulbii gladiolelor se planteaza primavara, dupa ce temperaturile depasesc 10oC. Este necesar sa se planteze la o distanta de minim 5-8 cm intre ele si la o adancime de 1-2 cm sub nivelul pamantului. Pentru a avea gladiole inflorite pentru o perioada mai lunga, poti planta bulbii la un intreval de 2 saptamani.

5 Irisul

Sursa: www.unc.edu

Irisul este o planta ai carui bulbi se planteaza toamna, inainte de a da inghetul. Planteaza bulbii la o distanta de 30-40 cm. Pozitionarea acestora in pamant se face cu radacinile de la baza in jos. Bulbul de iris nu trebuie plantat la o adancime foarte mare. Este suficient sa-l plantezi la o adancime de 3-4 cm sub nivelul pamantului. Cand acoperi irisul cu pamant, ai grija sa nu se formeze pungi de aer. Aceste pungi de aer ii vor dauna bulbului care poate putrezi sau ingheta in cursul iernii. Din aceasta cauza este important sa te asiguri ca pamantul nu prezinta bolovani. Uda foarte bine bulbii pentru a te asigura ca nu a ramas aer in jurul lor si pentru a face solul compact.

6 Lacramioaa

Lacramioarele sunt plante perene care se inmultesc prin bulbi. Bulbii de lacramioare se planteaza la inceputul primaverii, dupa ce solul s-a dezghetat. Lacramioarele au nevoie de un sol foarte bine drenat, care sa nu retina apa. Taie primul centimetru din radacinile formate la baza bulbului si planteaza-l in pamant, la o distanta de 4-5 cm sub nivelul solului. Uda apoi solul, insa nu excesiv deoarece planta nu suporta un sol imbibat cu apa. Planta trebuie udata doar cand solul incepe sa se usuce la suprafata.

7 laleaua

Lalelele sunt unele dintre cele mai indragite flori de primavara. In cazul in care vrei sa cresti lalele in curtea ta este bine sa stii ca acestea se inmultesc prin bulbi. Bulbii de lalele se planteaza toamna. Acestia se sadesc la o distanta de 20-25 cm distanta intre ei. Groapa in care se va planta bulbul trebuie sa fie de aproximativ 3 ori mai mare decat lungimea lui, pentru a putea rezista iernii.

8 Narcisa

Narcisa este o planta originara din Europa Centrala, nordul Africii si regiunile mediteraneene, care cuprinde aproximativ 32 de specii erbacee, bulboase. Plantarea bulbilor de narcisa se face la sfarsitul toamnei . Datorita faptului ca sunt mai rezistenti decat cei de lalele, bulbii narciselor se pot planta la o adancime de 8-15 cm in functie de marime. De asemenea, spre deosebire de alte plante, narcisele nu necesita un anumit tip de sol si se dezvolta foarte bine atat intr-un loc umbros cat si intr-un loc insorit.

9 Zambila

Zambila este o floare de gradina care face parte din categoria plantelor perene. Aceasta este originara din Orientul Mijlociu. Zambila prefera locurile insorite, asadar evita sa le plantezi intr-un loc umbros. Bulbii zambilelor se planteaza la o adancime de 15-20 cm si la o distanta de aproximativ 10 cm.

Sursa foto : www.atinento.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Ce flori se poarta vara aceasta?

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare