Plantele exotice au, in primul rand, un rol estetic in orice gradina. Culoarea vibranta, textura inedita si intregul aspect starnesc admiratia oamenilor si confera un plus de eleganta oricarei gradini. Plantele exotice au nevoi variate de crestere si intretinere, iar unele dintre ele sunt mai rezistente decat par la prima vedere.

Afla 3 ingrijiri de baza pentru plantele exotice sau tropicale:


1 Un mediu echilibrat pentru plantele exotice


Pentru ingrijirea plantelor exotice, trebuie sa cunosti mediul lor natural si sa asiguri un echilibru in ceea ce priveste umiditatea, temperatura si lumina. Plantele se vor dezvolta armonios numai in masura in care esti dispus sa oferi ingrijire constanta.

Mediul din care provin plantele exotice este foarte important in dezvoltarea acestora. Uneori, aceeasi floare, cu specii diferite si proveniente diferite are nevoi deosebite. Un exemplu in acest sens il reprezinta orhideele. Cele care provin dintr-un climat calduros au nevoie de umiditate si temperaturi mari. Orhideele provenite din zonele mai inalte au nevoi diferite comparativ cu cele din regiunile joase.

Una dintre cele mai sigure moduri de a oferi conditii optime plantelor exotice este sa ai o sera. Aceasta, insa, reprezinta o investitie majora. In cadrul unei sere, conditiile de mediu pot fi tinute sub control si ajustate in functie de nevoile fiecarei plante. Astfel, tehnologiile moderne permit programarea automata a unui mediu propice cresterii plantelor exotice, oferind exact nivelul necesar de umiditate si nutrienti.

Pe langa rolul lor decorativ, plantele exotice pot fi crescute special pentru consum. Arborii tropicali dau fructe care se folosesc cu succes in diverse preparate.


2 Rezistenta plantelor exotice la temperaturi mici


Una dintre principalele griji atunci cand cresti plante exotice o reprezinta rezistenta la temperaturi scazute. Exista plante exotice care fac fata bine perioadelor geroase si alte plante care nu rezista la temperaturi mai mici de - 15 grade Celsius. Planta zebra (Aphelandra squarrosa) are nevoie de o temperatura medie de 18 - 20 grade Celsius si nu rezista decat scurt timp cand temperaturile coboara sub - 15 grade.

In astfel de cazuri, plantele exotice trebuie protejate de ger. Cea mai buna varianta este sa le tii in interior. Din acest motiv, cea mai simpla metoda este sa cresti plante tropicale in ghiveci. Acestea pot fi duse in gradina in sezonul calduros si tinute in casa in restul timpului.


3 Solul ideal pentru plantele exotice


Unele plante tropicale prefera un sol acid, in timp ce altele prefera un sol nisipos sau cleios. Exista multe diferente de la o planta la alta in ceea ce priveste solul ideal de crestere si nivelul de umiditate din acesta. O planta nepretentioasa la conditiile de sol este portocalul.

Este recomandat sa alegi acele plante exotice pe care le poti ingriji, in functie de nevoile lor. Cel mai simplu este sa cresti plante exotice cu nevoi similare.

Sursa foto: rare-exotic-plants.co.uk
 

  •   2012-06-27
  •  

Articol scris de

Elisa Costache

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Andreea Uceanu: Flori de Ziua Copilului

Expertul Acasa.ro, designerul de buchete de flori Andreea Uceanu

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.