Plante de gradina

#cultivare stir #beneficii stir #stir buruiana #stir

Buruiana miraculoasa pe care o ai in gradina! De ce nu trebuie sa o rupi

Atunci cand vine vorba de gradinarit cei mai multi gradinari elimina toate buruienile din gradina. Exista insa o buruiana pe care nu trebuie sa o arunci niciodata! Este un adevarat miracol pentru sanatatea ta dar si pentru cea a animalelor.

Stirul, benefic pentru animale

Desi in cele mai multe locuri din tara stirul este dat doar la porci, acesta este benefic pentru toate animalele de curte: pasari, ovine, bovine, etc. Le ofera aportul zilnic de vitamine si minerale si le fereste de boli si maladii specifice acestora.

Stirul, medicament pentru oameni

Populatiile stravechi ale Asiei mentionau aceasta buruiana ca avand rangul de regina a nemuririi, aztecii o socoteau hrana a imortalitatii, iar grecii antici o denumeau "amaranthus", adica planta care nu moare, scrie realitatea.net.

Stirul este un adevarat medicament si un aliment sanatos, gustos si hranitor. Acesta contine numeroase vitamine precum: A, K, B1, B3, B5, B6, B17, C si E. Este de asemenea, bogat in acid folic, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.

Stramosii nostri foloseau stirul in alimentatie, dar si pentru tratarea unor afectiuni, acesta fiind un bun tonic si astringent. Acesta era folosit in special in tratarea problemelor digestive, precum diareea.

Pune frunzele la uscat si depositeaza-le intr-o punga de hartie, pentru a le folosi la prepararea eaiurilor. Infuzia de stir se foloseste prin gargara si amelioreaza dureri de gat sau afta bucala. Mai este folosit pentru spalarea eczemelor de tot soiul, dar in special a celor provocate de alergii.

De la stir se consuma frunzele tinere si semintele. Din frunze se pot prepara salate, tocanite si chiar ciorbe.

Stirul, buruiana pe care sa o plantezi in gradina

Avand in vedere efectele benefice pe care stirul le atat pentru oameni cat si pentru animale, trebuie sa iei in considerare plantarea acestuia in gradina. In acest fel va creste controlat si te vei putea bucura mult timp de proprietatile curative ale acestuia. In plus este foarte usor de intretinut, deoarece creste singur, neavand nevoie de ingrijiri speciale.

Sursa foto: medium.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului