Exista multe varietati de busuioc. Busuiocul folosit in arta culinara, in Italia, este o specie care se mai numeste si busuioc dulce. In schimb, in Asia se folosesc soiuri de busuioc precum busuioc Thai, Lemon sau Holy.
Cele mai multe varietati sunt plante anuale , insa exista si soiuri care sunt plante perene.
Busuiocul este originar din Iran, India si alte regiuni tropicale din Asia. Acesta a fost cultivat de mai bine de 5000 de ani.
Aspect
Planta de busuioc are aproximativ 30-130 cm inaltime.
Frunzele sunt ovale de culoare verde deshis si matasoase la atingere. Acestea sunt mai late la baza si mai ascutite spre varf. O frunza de busuioc poate avea intre 3-11 cm lungime si maxim 6 cm latime.
Planta este asemanatoare la gust cu anasonul. Frunzele de busuioc au un miros placut, puternic si dulceag-intepator.
Florile sunt mari in comparatie cu dimensiunea plantei. Acestea sunt dispuse in capatul tulpinii, numit racem. Florile au culoare alba.
Cultivare
Planta de busuioc este foarte sensibila la frig. Aceasta se dezvolta corespunzator in conditii de caldura si umezeala.
In nordul Europei, Canada, nordul SUA si Insulele sudice din Noua Zeelanda, busuiocul va creste corespunzator daca este plantat mai intai intr-un recipient mic si tinut in interior, iar primavara replantat in exterior.
In zonele sudice (sudul Europei, sudul SUA, Australia si insulele nordice din Noua Zeelanda) busuiocul va creste mult mai bine in exterior.
Desi busuiocul se dezvolta mult mai bine in exterior, acesta poate fi plantat si in interior, in ghivece suficient de incapatoare. In zonele cu climat mai rece, se recomanda plantarea busuiocului in sere.
Pentru a creste corespunzator planta de busuioc are nevoie de un sol bine drenat si trebuie tinuta la lumina. Nu ii plac locurile umbroase sau semi-umbroase.
Utilizarea in bucatarie
Frunzele de busuioc sunt ultilizate proaspete in prepararea diverselor retete culinare . De obicei frunzele se adauga cand preparatul este aproape gata, inainte de a fi servit, pentru a nu-i distruge aroma.
Frunzele pot fi depozitate pentru cateva zile in pungi de plastic , la frigider, sau pentru perioade mai indelungate la congelator.
Uscate, frunzele isi pierd o mare parte din aroma. De aceea cei mai multi bucatari prefera sa apeleze la congelarea plantei.
Frunzele de busuioc sunt folosite adesea la prepararea salatelor, pastelor, a diferitelor sosuri dar si in combinatie cu diferite fructe sau cu salata de fructe . Busuiocul mai poate fi folosit alaturi de alte ierburi aromatice pentru garnisirea fripturilor.
Utilizarea in medicina
Recent s-au facut multe cercetari pentru a descoperi beneficiile uleiului esential de busuioc asupra organismului uman. S-a descopeit ca are un efect antioxidant, anticancer, antiviral si antibacterian.
In medicina traditionala din Siddha busuiocul era folosit pentru a trata cosurile si iritatiile de pe fata.
Sursa foto : www.schoolgardenweekly.com