Plante de gradina

#plante de gradina #plante aromatice #chimen

Chimen

Chimenul, cunoscut in popor si sub denumirea de „secarica” este o planta traditionala recunoscuta pentru beneficiile sale medicale asupra sistemului digestiv. In plus planta este folosit la condimentarea branzeturilor, legumelor si carnii sau la prepararea supelor mai ales in Europa Centrala si Scandinavia.


Descriere


Chimenul (Carum carvi) este o planta bianuala din familia Apiaceae ce creste in mod spontan in Europa si in vestul Asiei insa poate fi si cultivata.

Frunzele fin ramificate ale plantei sunt similare cu cele ale morcovului. Radacina este asemanatoare ca forma cu pastarnacul si este comestibila. Tulpina este inalta de circa un metru.

Florile mici, albe sau roz, sunt grupate in inflorescente.

Frunctele, denumite eronat “seminte” sunt achene in forma de semiluna, de aproximativ 2 mm lungime. Ele au un miros si gust puternic, asemanator cu anasonul, care provine de la uleiurile aromatice continute.


Cultivare si ingrijire


Planta prefera un sol afanat, cu un bun drenaj al apei si multa lumina . Este pretentioasa fata de caldura, la insamantare , boabele germinand la circa 8o Celsius.

In primul an de la plantare, chimenul formeaza o radacina pivotanta bine dezvoltata si o rozeta bogata de frunze, iar in anul al doilea, ramuri purtatoare de frunze, flori si fructe.

Recoltarea chimenului se face in lunile mai-iunie, cu putin inainte ca fructele sa ajunga la maturitate. Tijele trebuie uscate la soare timp de doua-trei zile, apoi sunt scuturate ca sa se recupereze fructele.


Intrebuintari medicinale


Chimenul este indicat pentru tulburari digestive , uleiul esential din semintele de chimen activand glandele salivare si actionand ca un antiinflamator intestinal. De asemenea, timolul, prezent in semintele de chimen, ajuta o digestie lenta si protejeaza stomacul de arsuri. Semintele de chimen actioneaza ca un laxativ natural.

Ceaiul de chimen este recomandat pentru tratarea anorexiei, dismenoreei, hemoroizilor, colicilor, bronsitei, regleaza menstruatia si elimina viermii intestinali.

Cataplasmele cu fructe de chimen ajuta la tratarea sanilor inflamati si umflati.


Intrebuintari culinare


Chimenul este folosit in Europa pentru a condimenta branzeturile, preparatele din legume sau supele. De asemenea, fructele de chimen, intregi sau macinate, sunt folosite la prepararea a diverselor tipuri de paine, in special painea de secara.

Planta e folosita si la aromatizarea bauturilor alcoolice, in special a lichiorurilor.

Arabii amesteca fructele de chimen cu piper si miere pentru a prepara o pasta afrodisiaca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului