Plante de gradina

#ingrijire crini cataratori #plantare crini cataratori #crini cataratori #plante de gradina #crini

Crinul agatator, perfect pentru amenajarea unei gradini exotice

Plantele agatatoare sunt solutia perfecta atunci cand vrei sa maschezi un perete monoton, un gard inestetic sau pur si simplu vrei sa inverzesti gradina, dar nu dispui de suficient spatiu. Exista o multitudine de plante cataratoare, insa crinii sunt singurii care vor da oricarei gradini un aer exotic. Iata ce trebuie sa stii despre plantarea si ingrijirea acestora.

Plantare

Crinii agatatori, au denumirea stiintifica de "Gloriosa superba Rothschildiana", insa sunt cunoscuti si sub denumiorea de: crini de Malabar, liane cu flori de flacara sau crini de foc. Indiferent cum i8i spui, cert este ca odata plantat in gradina, ii va da un farmec aparte.

Trebuie sa stii ca frumoasa liana cu flori de flacara iubeste lumina, asa ca va trebui amplasata intr-un loc unde bate soarele circa 3-4 ore pe zi. In ceea ce priveste solul, el trebuie sa fie bine drenat si umed, format din pamant de gradina, turba si nisip cu un PH neutru spre acid.

Tuberculii se planteaza incepand din luna februarie pana in luna iunie in ghiveci sau direct in pamant la o adancime de 5 cm. Uda-l doar in momentul cultivarii si asteapta aparitia lastarilor tineri inainte de a uda din nou. Planta va avea nevoie de tot mai multa apa pe masura ce se va dezvolta.

Ingrijire

Uda crinii regulat si pulverizeaza apa pe frunze pentru ca acestia necesita o umiditate ridicata. Cand se finalizeaza inflorirea, poti rari udarile. O data la doua saptamani adauga in apa de udare fertilizator pentru plante cu flori.

Pentru ingrijire, indepartarea florilor ofilite si alte activitati de acest gen, este recomandat sa folosesti manusi deoarece este o planta toxica si ar putea provoca iritatii ale pielii.

Crinul agatator poate inflori la 3-4 luni dupa ce bulbul a fost plantat. Are un ritm rapid de crestere reusind sa ajunga pana la 2,5 metri intr-un singur sezon. Perioada de inflorire este vara.

Sursa foto: pinterest.com

Odata incheiata inflorirea (in luna octombrie), planta se va pregati de repaus, se va ingalbeni si se va usca in totalitate. Stopeaza udarea si scoate tuberculii din pamant. Depoziteaza-i pe timpul iernii in ghivece cu nisip uscat intr-un loc racoros si intunecat. In primavara urmatoare replanteaza tuberculii in gradina.

Crinul Gloriosa este floarea nationala a Republicii Zimbabwe, iar moneda de 1 cent a acestui stat are gravata o cununa realizata din flori de crini agatatori.

Sursa foto principala: mardeross.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului