Plante de gradina

#boli ceapa #daunatori gradina #ceapa #musca de ceapa

Cum combati musca de ceapa

Musca de ceapa (Delia antiqua) este un daunator care ataca atat plantele tinere, cat si pe cele mature. Primii daunatori apar la sfarsitul lunii aprilie, inceputul lunii mai. Musca cepei are 2-3 generatii pe an si poate afecta chiar si 50% din productia de ceapa.
 

Musca de ceapa (Delia antiqua)


Delia antiqua este un daunator care afecteaza in principal ceapa si in secundar si alte plante din familia Allium. Daunatorul este raspandit in Europa si America de Nord.

Musca cepei are, in general, mai multe generatii intr-un an. Initial, musca cepei ierneaza in sol, in stadiul de pupa, la o adancime in jur de 15 cm, in apropiere de viitoarea planta gazda. Prima generatie apare cel mai devreme la finalul lunii aprilie si cel mai tarziu prin iunie. Aceasta generatie de adulti este capabila sa se reproduca la numai cateva zile. Femelele depun ouale in apropierea plantei. Prima generatie de Delia antiqua ataca frunzele de ceapa si apoi, bulbii. Celelalte doua generatii ataca bulbii.

Daunatorii sunt nu atat mustele, cat larvele acestora. Musca cepei seamana mult cu musca obisnuita, insa are o culoare mai gri, este ceva mai mica si are picioare mai lungi. Adultul are o marime de aproximativ 6 mm, este cenusiu si prezinta pete si dungi negricioase. Larvele sunt de culoare alb-galbuie.
 

Cum recunosti ceapa atacata de Delia antiqua


Musca cepei ataca atat plantele tinere, cat si pe cele mature. Cepele tinere atacate de acest daunator se vestejesc si mor. Cepele mature se inmoaie si sfarsesc prin a se descompune. In unele cazuri, larve de Delia antiqua pot fi gasite in tuberculii radacinei. Larvele sunt albe, cu o lungime de aproximativ 10 mm.

Musca cepei ataca bulbii, in interiorul carora se dezvolta larvele. Acestea sapa galerii adanci, distrugand tesutul. In acest fel, este favorizata patrunderea unor ciuperci si bacterii care distrug bulbii de ceapa.
 

Cum previi si combati musca cepei


Verifica in mod constant planta pentru a observa imediat orice urma de infestare. Indeparteaza plantele afectate si arde-le.

Respecta rotatia culturilor, strange resturile vegetale, fa araturi adanci in toamna si ia masuri de prevenire. Apeleaza la tratamente chimice, cate doua, pentru fiecare generatie, la o distanta de aproximativ 10 - 12 zile. Se folosesc produse precum Sinoratox 35 CE, 0.15% sau Confidor 70 WG, 0.02%. In general, pentru prima generatie de Delia antiqua se recomanda Sinolintox 19 G, cu 4 kh la hectar. Pentru celelalte generatii sunt recomandate Basudin 60 CE 0.1% sau Diazol 60 CE 0.15%. Tratamentul este recomandat in perioada de maxima dezvoltare a daunatorului.

Arpagicul se insamanteaza sau planteaza cat mai devreme, in terenuri bine pregatite si fertilizate.

O alta metoda o constituie plantarea unor benzi de arpagic care sa fie capcane pentru adultii de musca cepei in perioada pontei. Adultii sunt atrasi de aceste benzi si isi depun ouale aici. Dupa ce sunt depuse ouale, benzile se distrug prin ardere, astfel incat sa fie distruse toate larvele.

Sursa foto : chepstowgardencentre.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului