Plante de gradina

#floarea pastelui #plantare floarea pastelui #plante padure

Cum plantezi Floarea Pastelui

Floarea Pastelui este o planta cu un colorit deosebit, care si-a castigat aceasta denumire deoarece infloreste in apropierea Sarbatorii Pastelui. De multe ori, femeile foloseau florile Pastelui pentru vopsirea oualor. Deoarece aceste flori de primavara nu sunt pretentioase, le poti planta in propria gradina sau in ghivece pentru interior.
 

Caracteristici Floarea Pastelui


Floarea Pastelui este o planta perena, din vasta familie Ranunculaceae. Denumirea stiintifica este "anemone pulsatilla", insa aceasta poate varia, in functie de specia florii. In lume exista o multime de specii de Floarea Pastelui, intr-o varietate mare de culori (alb, galben, mov, lila, rosu inchis etc). In popor, Floarea Pastelui mai este cunoscuta si sub denumirile de "Degetel" si "Floarea vantului" (n.r. in greaca, "anemos" inseamna "vant").

Frunzele sunt acoperite de peri fini, iar florile au, in cele mai multe cazuri, 6-7 petale. Floarea Pastelui se dezvolta dintr-un rizom. Din acesta apare o tulpina simpla, cu 3 frunze sectate.
 

Cum plantezi Floarea Pastelui


Floarea Pastelui este o planta salbatica, care creste la baza tufisurilor si in padurile de foioase. Tocmai din acest considerent, daca vrei sa o plantezi in gradina ta, este indicat sa-i respecti conditiile de dezvoltare.

Micile flori se planteaza intr-o zona insorita din gradina, in lunile de toamna sau primavara devreme (februarie-martie). Este recomandat ca solul sa fie bine drenat, bogat in humus, cu un pH 6.8-7.8. Deoarece nu este o planta pretentioasa, Floarea Pastelui nu necesita un sol imbogatit cu substante fertilizante.

Inainte de a planta rizomii, tine-i la inmuiat cu o zi inainte. In pamant, acestia se introduc la o adancime de 5-10 centimetri. Pentru a se putea dezvolta in voie, este indicat sa lasi o distanta de 10 centimetri intre plante si 30 de centimetri intre randuri.

Daca ai o gradina amenajata cu pietre, este bine sa stii ca Floarea Pastelui va creste chiar si in aceasta zona. Pentru un efect vizual optim, planteaza in jur de 10 plante grupate.

Nu este indicat sa plantezi Floarea Pastelui in apropierea gradinii de legume, deoarece poate inhiba cresterea acestora.
 

Inmultirea Floarea Pastelui


Floarea Pastelui se inmulteste prin seminte, fie direct in gradina, fie intr-un ghiveci. Poti alege, insa, o inmultire prin divizare, pentru o crestere mult mai rapida, sau prin butasi radacinosi.
 

Intrebuintari Floarea Pastelui


In primul rand, Floarea Pastelui este o planta cu un colorit deosebit, care are scopul de a-ti infrumuseta gradina. Aceste plante pot fi folosite si in scop fitoterapeutic. Ca planta medicinala, Floarea Pastelui se foloseste doar uscata si actioneaza ca un antispastic, antibacterian si sedativ.

Floarea Pastelui se foloseste, sub forma de infuzie sau tinctura, in tratarea afectiunilor nervoase, a migrenelor, infectiilor respiratorii, astmului si diareei.

In uzul extern, Floarea Pastelui este folosita la tratarea infectiilor dermatologice, a furunculelor si a durerilor de urechi.

Sursa foto : alpinegardensociety.net
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din plante-de-gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Gluga-ciobanului, buruiana de camp cu proprieteti terapeutice insemnate

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cum ingrijesti Crocosmia, floarea care se regaseste din ce in ce mai des in gradinile din Romania

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma:  Cum ingrijesti Hortensia ca sa aiba culoare pe care ti-o doresti

Experti Gradina

Expertul Acasa.ro, Roxana Toma: Cand si cum sa plantam panselutele batute

Experti Gradina

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului